Praha Jeruzalém

Trump údajně řekl francouzskému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, že může být „stejně tvrdý k Netanjahuovi, jako k Palestincům“.

Od: World Israel News

Americký prezident Donald Trump údajně řekl francouzskému prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, že zvažuje, že na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vyvine tlak, aby přijal jeho „dohodu století“ pro Střední východ.

„Dáváme Izraeli 5 miliard dolarů ročně. Mohu být stejně tvrdý k Netanjahuovi, jako jsem byl k Palestincům,“ řekl prý, podle izraelského Channel 10 News, Trump Macronovi v září, kde se setkali na Valném shromáždění OSN.

Podle této zprávy Macron přednesl, během setkání s Trumpem, izraelsko-palestinskou otázku a dodal: „Mám dojem, že Netanjahu ve skutečnosti nechce prosazovat mírový proces, protože má rád status quo“.

Trump údajně Macronovi řekl, že má tendenci souhlasit, a odpověděl: „Jsem velmi blízko k tomu, abych dospěl ke stejnému závěru.“

Americký prezident také vysvětlil, že jeho tvrdý postoj vůči Palestincům byl vyvolaný oznámením předsedy Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, že přerušuje vztahy s americkou administrativou, což Trump označil za „nepřijatelné“.

„Dal jsem Netanjahuovi hodně, přemístil jsem velvyslanectví do Jeruzaléma a každoročně jim dáváme 5 miliard dolarů,“ dodal.

Několik dní po Trumpově setkání s Macronem se Netanjahu setkal s americkým prezidentem v New Yorku a uspořádal tiskovou konferenci, na níž Trump poprvé prohlásil, že „se mu líbí“ dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

„To je, co myslím, že může fungovat nejlépe. Je to můj pocit. Můžete mít jiný pocit. Myslím, že ano. Myslím však, že dvoustátní řešení funguje nejlépe,“ dodal.

O několik hodin později Trump vysvětlil: „Pod čarou: Pokud Izraelci a Palestinci chtějí jeden stát, nemám s tím problém. Pokud chtějí dva státy, nemám s tím problém. Budu spokojený, pokud budou spokojení oni.“

„Myslím, že dva státy jsou pravděpodobnější, ale víte co? Myslím, že pokud udělají jeden, pokud udělají jeden dvojitý, nemám s tím problém, pokud to bude oběma vyhovovat,“ řekl.

22.10.2018 21:04 Daniel Žingor130Zdroj: World Israel News

Klíčová slova