Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – Bílý dům popřel mediální zprávu tvrdící, že prezident Donald Trump ztrácí důvěru v odhodlání izraelského premiéra Benjamina Netanjahua usilovat o mír s Palestinci.

Od: Hamodia

Vedoucí představitel Bílého domu oznámil izraelskému Channel 10, poté, co v pondělí večer odvysílal svou zprávu: „Prezident věří, že je premiér Netanjahu odhodlán ve svém úsilí dosáhnout komplexního a trvalého míru mezi Izraelem a Palestinci.“

Podle této zprávy prý prezident Trump a francouzský prezident Emmanuel Macron, minulý měsíc při setkání na Valném shromáždění OSN, sdíleli své kritické názory na premiéra Netanjahua.

Macron údajně řekl Trumpovi, „mám dojem, že Netanjahu ve skutečnosti nechce prosazovat mírový proces, protože má rád status quo.“

„Víte, já jsem velmi blízko k dosažení stejného závěru,“ odpověděl prý, podle Channel 10, Trump, když citoval čtyři diplomaty, kteří se schůzky účastnili.

„Tak proč jste byl na Palestince tak tvrdý?“ odpověděl prý Macron následovně.

„Byl jsem na Palestince tvrdý, protože s námi odmítli mluvit a to je nepřijatelné,“ reagoval prý Trump.

„Dal jsem (Netanjahuovi) hodně. Přemístil jsem velvyslanectví do Jeruzaléma a každoročně jim dáváme 5 miliard dolarů.“ (USA skutečně dávají Izraeli 3,8 miliardy dolarů ročně)

„Víte, mohu být na Bibiho stejně tvrdý (ohledně mého mírového plánu) jako jsem byl na Palestince.“

22.10.2018 21:39 Daniel Žingor137Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova