Praha Jeruzalém

Palestinský křesťanský vůdce nedávno prohlásil, že evangelikálové, kteří podporují židovský stát, „nemají nic společného s křesťanskými hodnotami“.

Od: World Israel News

Palestinský arcibiskup Atallah Hanna, hlava Sebastiánské diecéze řecké pravoslavné církve v Jeruzalémě, nedávno setřel evangelické křesťany s tím, že oni „vůbec nepatří ke křesťanství“.

„Mají blíž k judaismu a sionismu,“ prohlásil Hanna.

Hannovy komentáře byly zveřejněny minulý měsíc v oficiálním deníku Palestinské správy Al-Hayat Al-Jadida a to s tvrzením, že evangelikální křesťané „nemají nic společného s křesťanskými hodnotami“ – překlad poskytly Palestinian Media Watch.

Podpora Státu Izrael zůstává ústřední hodnotou pro velký počet evangelikálů po celém světě, z nichž mnozí navštívili Izrael a podporují ty z politiků, které reprezentují jejich názory. Podle profesorky Elizabeth  Oldmixonové z University of North Texas přibližně jedna třetina americké evangelické populace (zhruba 15 milionů lidí) je horlivými příznivci Izraele, uvedla Vox.

V rozhovoru pro Vox během týdne, ve kterém Spojené státy na příkaz prezidenta Donalda Trumpa přemístily své velvyslanectví do Jeruzaléma, popsala Oldmixonová  „shromáždění všech židů z exilu do Svaté země“ do moderního židovského státu jako „něco, co uvádí evangelikály v nadšení“ přičemž dál poznamenala, že pro tuto populaci se „podpora Izraele se stala velmi, opravdu velmi důležitým politickým postojem.“

Hanna ovšem vyjádřil pro Al-Hayat al-Jadid na evangelikály svůj mnohem potemnělejší pohled, když prohlásil: „Křesťanští evangelisté slouží rozvoji sionismu. Jsou to nepřátelé křesťanských hodnot, a když přijdou do Palestiny, raději než Chrám Božího hrobu a Chrám narození Páně, navštíví spíš, jako projev solidarity s Izraelem, židovské komunity nacházející se v zemi, která byla ukradena našemu lidu.“

24.10.2018 21:45 Daniel Žingor276Zdroj: World Israel News