Praha Jeruzalém

Nová smlouva společnosti Israel Aerospace Industries předpokládá s Indií tržby 3 miliard dolarů za rok.

Od: Batya Jerenberg, World Israel News

Společnost Israel Aerospace Industries (IAI) ve středu oznámila, že uzavřela další obrovský obchod s indickým námořnictvem v hodnotě 777 milionů dolarů.

Dohoda mezi třetí největší světovou demokracií na světě a izraelskou státní společností pro systémy protiraketové obrany se tedy od loňského června vyšplhala na celkově více než 3 miliardy dolarů.

Systém SAM Barak-8 bude instalován na sedmi lodích indického námořnictva za cenu 111 milionů dolarů za jednu každou loď. Balík, který zahrnuje obslužné a řídící technologie, jakož i rakety a odpalovací zařízení, je námořní verzí pozemního systému, který Indie do svých sil začala začleňovat v roce 2016.

Izrael využívá Barak-8 na svých vlastních plavidlech; je schopen zachytit vzdušné hrozby, jako jsou rakety a letadla, které jsou vzdáleny stovky kilometrů, včetně těch druhů protiletadlových střel, které má Hizballáh v Libanonu.

Barak-8 byl vyvinut ve společném úsilí s dalšími izraelskými společnostmi, jako je Rafael, ale také s Indickou organizací pro výzkum a vývoj v oblasti obrany, námořnictvem a dalšími místními společnostmi. Tato spolupráce je součástí dlouhodobého plánu předsedy vlády Narendry Modiho, aby se stala ve své obraně více nezávislou, snížila náklady na obranu a poskytla jeho lidem krajanům tisíce pracovních míst.

Modiho politiku zmínil i generální ředitel IAI Nimrod Shefer, když mluvil s Reuters o nejnovější smlouvě.

„Partnerství IAI s Indií se datuje mnoho let zpět a vyvrcholilo vývojem a výrobou společných systémů,“ řekl. „Indie je pro IAI významným trhem a plánujeme … posílit naše postavení v Indii, a to i s vědomím rostoucí konkurence.“

Současná dohoda je velmi podobná zakázce za 630 milionů dolarů, která byla IAI v květnu zadána indickou státní firmou Bharat Electronics Ltd (BEL), která je hlavním dodavatelem projektu v Bombaji. Předmětem této dohody bylo dodat čtyři lodě s námořní verzí SAM systému Barak 8.

První smlouva, podepsaná pouze o čtyři týdny dříve, zajišťovala dodávku armádní verze (Barak 8) do Indie, s přídavným systémem pro námořnictvo, k instalaci na první letadlovou loď, která kdy byla v Bombaji postavena. Její hodnota je téměř 2 miliardy dolarů a IAI ji v té době představila jako největší izraelskou zbrojní zakázku vůbec.

V posledních letech začala Indie poměrně výrazně investovat do své obrany a Izrael je, spolu s Ruskem a Spojenými státy, jedním z jejích hlavních dodavatelů.

Ministr obrany Avigdor Liberman v komentáři k poslední dohodě tweetoval, že je „důkazem toho, že bezpečnost je investice, nikoliv utrácení.“

„IAI je naše národní bohatství, které musí být zachováno a posíleno,“ uvedl.

24.10.2018 22:31 Daniel Žingor158Zdroj: World Israel News

Klíčová slova