Praha Jeruzalém

Palestinská centrální rada v pondělí odhlasovala návrh, který vyzývá k zrušení palestinského uznání státu Izrael.

Autor: Joseph Wolkin, World Israel News

Palestinská centrální rada odhlasovala zrušení uznání státu Izrael, dokud Izrael neuzná Palestinský stát v hranicích z roku 1967. Rada přijala toto rozhodnutí po dvoudenním zasedání v pondělí večer.

„Máme právo bránit se okupaci všemi metodami, které jsou v souladu s mezinárodním právem,“ uvedla Palestinská centrální rada.

Palestinská centrální rada, která je politickým orgánem Organizace pro osvobození Palestiny (OOP), vyzvala prezidenta palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse, aby respektoval její rozhodnutí, které také vyzvalo k zrušení všech vazeb na Izrael, včetně bezpečnostní a hospodářské spolupráce.

Rozhodnutí je samo o sobě nezávazné, vyžadující schválení dalšího výboru ještě předtím, než se jím bude Abbas nucen vážně zabývat.

Následuje podobné prohlášení z ledna tohoto roku, které bylo reakcí na prosincové oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa o přesunu amerického velvyslanectví do Jeruzaléma.

„Dnes je den, kdy skončily dohody z Osla. Izrael je zabil,“ řekl tehdy prezident Abbas.

Hlasování v roce 2015 vyzvalo k pozastavení bezpečnostní spolupráce (s Izraelem). Avšak ani toto hlasování, ani hlasování z ledna nebyly realizovány.

Mnozí vidí odstoupení PA od uznání Izraele jako konec dohod z Osla – mírových dohod dosažených mezi Izraelem a OOP v roce 1993. Tyto dohody vyžadovaly, aby OOP uznala stát Izrael.

Palestinská samospráva v různých obdobích v průběhu let prosazovala zrušení dohod z Osla.

Poslední vývoj nastal, když Trumpův vyslanec na Středním východě Jason Greenblatt dorazil do Izraele, aby prosadil prezidentův mírový plán „dohodu století“.

30.10.2018 09:15 Daniel Žingor265Zdroj: World Israel News

Klíčová slova