Praha Jeruzalém

Izraelská televizní reportáž, jen několik hodin poté, co médii proběhlo, že Izrael pomohl zhatit íránské vražedné spiknutí v Dánsku, odhalila, že strategické sítě Teheránu byly napadeny.

Od: World Israel News

Ve středu izraelské zprávy Hadashot oznámily, že byly íránské strategické počítačové sítě a další infrastruktury během několika dnů napadeny počítačovým virem – „pokročilejší a nejmodernější“ podobou viru Stuxnet.

Podle Hadashot Íránci odmítají přiznat rozsah škod.

Stuxnet je počítačový virus, který na Írán zaútočil před osmi lety, a mnozí věří, že byl vyvinut společně izraelskými a americkými tajnými službami. Virus úspěšně napadl nezákonný íránský jaderný program – konkrétně centrifugy, které následně pracovaly při zvýšené rychlosti, což poškodilo proces obohacování uranu.

V neděli šéf íránské civilní obrany Gholamreza Jalali prohlásil, že Teherán dostal nový vir pod kontrolu.

Mezitím Izrael ohledně kyberútoku mlčí – Hadashot hlásí: „Snažili jsme se to objasnit. Izraelská tajná služba to odmítá komentovat.“

Mossad však ve středu poodhalil svou roli při zabránění atentátu agentů Íránu, který měl být proveden na dánské půdě. Dánsko odpovědělo tím, že odvolalo svého velvyslance a požaduje nové sankce EU proti Islámské republice.

Jen několik dní předtím Irán zveřejnil telefonát prezidenta Hassana Rouhaniho s íránským nejvyšším vůdcem Ayatolláhem Ali Chameneim, který v něm prohlásil: „Jestliže čelíme celému komplexu akcí našeho nepřítele, měla by naše civilní obrana … s tímto napadením jednat,“ uvedla agentura Reuters na základě vysílání íránské státní televize.

31.10.2018 20:31 Daniel Žingor206Zdroj: World Israel News

Klíčová slova