Praha Jeruzalém

Na protest proti pokračujícím útokům Arabů se Židé žijící v okolí Gazy se v neděli pokoušeli zablokovat vstup zboží do pásma Gazy.

Od: TPS a World Israel News

Obyvatelé žijící v blízkosti Gazy se v neděli ráno pokoušeli zablokovat zásilku zboží do pásma Gazy na protest proti tomu, že zde Izrael i přes stávající bezpečnostní situaci pokračuje v poskytování léků a potravin.

Mezi demonstranty byli také členové skupiny Misdar Hadar – skupiny složené z přátel a rodiny padlého důstojníka IDF Lt. Hadara Goldina, který byl v létě roku 2014 v pásmu Gazy během operace Ochranné ostří zabit a jehož pozůstatky jsou od té doby Hamasem zadržovány. Po asi hodině protestů policie demonstranty z cesty vytlačila – nedošlo k žádnému zatčení.

Rodiče obviňují Netanjahua

V sobotu v noci Goldinovi ​​rodiče Simcha a Leah obvinili premiéra Binjamina Netanjahua, že nemá žádný reálný zájem na vrácení ostatků jejich syna spolu s ostatky Sgt. Orona Shaula, který byl také během operace Ochranné ostří zabit.

Ve vyjádření rodiny z pátku zveřejnili Goldinovi obsah schůzky, kterou měli s náčelníkem generálního štábu IDF Gadiem Eisenkotem, a který měl údajně říct, že pokud to politici v Izraeli opravdu chtěli, mohli by mít pozůstatky Hadara a Shaula vrácené „během týdne“.

„Z tohoto obtížného setkání jsme si odnesli, že premiér nechce návrat ostatků vojáků do Izraele,“ řekl Goldin.

Krátce po tomto Goldinově vyjádření uvedla mluvčí IDF, že Eisenkotova slova byla vytržena z kontextu a že (Goldinovo vyjádření) obsahovalo pouze část toho, co bylo na schůzce řečeno.

V neděli ráno v rozhovoru pro Armádní rozhlas Simcha Goldin zopakoval své tvrzení, že Netanjahu nevnímá návrat ostatků vojáků jako vysokou prioritu.

„Netanjahu nás dal až konec seznamu v jednání o příměří s Hamasem,“ řekl Goldin. „A proč by se egyptští zprostředkovatelé měli starat o problém mého syna? Byl to snad egyptský voják?“

Protesty mládeže

V neděli ráno dalších asi 200 mládých Izraelců žijících do jednoho kilometru od hranic s Gazou, protestovalo proti nečinnosti izraelské vlády.

„Potřebujeme, abyste se připojili, aby tento protest byl v Izraeli slyšet,“ vyzývali k protestující.

Protest byl živě vysílán na Instagramu @otef.gaza.

04.11.2018 04:03 Daniel Žingor168Zdroj: World Israel News

Klíčová slova