Praha Jeruzalém

Místní Arab překročil hraniční plot severní Gazy a pronikl na izraelské území, došel až k jedné z místních komunit.

Autor: Ben Ariel, Kanada, 09.11.18 20:13

Arab z Gazy dokázal v pátek večer proniknout přes hraniční plot v severní Gaze do Izraele a dostat se tu do místní komunity.

Izraelské bezpečnostní síly podezřelého identifikovaly, zatkly ho a následně vyslýchaly.

Nebyly zabaveny žádné zbraně.

Během incidentu v jednom ze skleníků místní komunity, kterou podezřelý napadl, vypukl požár. Původně se předpokládalo, že byl oheň způsoben palbou izraelských sil, předběžný výslech podezřelého však zjistil, že to byl on, kdo oheň zapálil.

Tento pátek dále pokračovaly tzv. protesty „pochodu návratu“, ačkoli izraelská média uvedla, že se jich účastnil relativně malý počet demonstrantů.

Během protestů skupina demonstrantů házela kameny na konvoj katarského poslance Mohameda al-Amediho, který přijel na prohlídku jednoho z center protestů. Nebyla hlášena žádná zranění.

Protesty a incident týkající se katarského vyslance přišli až poté, co Izrael doručil 15 milionů dolarů v hotovosti, které Katar Gaze daroval.

Hotovost byla na izraelské území doručena z Jordánska přes Allenbyho most a poté převezena do pásma Gazy přes Erez Crossing.

Převedení bylo dohodnuto poté, co předseda Palestinské samosprávy Mahmoud Abbas odmítl vyplatit mzdy zaměstnanců PA v Gaze. Izrael souhlasil s umožněním převodu za podmínky, že bude realizován OSN.

Izrael pečlivě sleduje, jak budou tyto peníze utraceny, protože v Izraeli existují obavy, že budou katarské peníze vyplaceny na podporu terorismu Hamasu.

(Severoamerická kancelář Arutz Shevovy vás informuje až do začátku Šabatu v New Yorku. Čas zveřejněný ve všech článcích Arutz Shevy je však izraelský čas.)

09.11.2018 20:13 Daniel Žingor214Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova