Praha Jeruzalém

V Paříži bude Netanjahu se světovými vůdci diskutovat o jasné hrozbě ohrožující Izrael – íránské přítomnosti v Libanonu.

Autor: Jack Gold, World Israel News

V sobotu večer přiletěl předseda vlády Benjamin Netanjahu do Paříže, aby se zde zúčastnil mírové konference ke 100. výročí konce První světové války.

Netanjahu má naplánováno se setkat s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, aby diskutovali o nebezpečí, které představuje íránský jaderný program a o účasti Teheránu na Blízkém východě, stejně jako o vzestupu zbrojení Hizballáhu, včetně zprovoznění íránské továrny na výrobu pokročilých raket v Libanonu.

Netanjahu se také možná setká s německou kancléřkou Angela Merkelovou a prezidentem Spojených států Donaldem Trumpem.

Generální tajemník Hizballáhu Hassan Nasralláh varoval, že Hizballáh „nevyhnutelně reaguje“ na jakýkoli útok proti Libanonu a „nepřijmá jakékoli podcenění ze strany nepřítele“ ohledně reálné moci, kterou jeho skupina disponuje „tak, jak tomu bylo v minulosti“.

V televizním projevu Nasrallah zmínil sobotní Den mučedníků Hizballáhu a zdůraznil, že „zdrojem naší síly jsou naše rakety, protože libanonské armádě není dovoleno získat tyto pokročilé střely.“

Nasrallah reagoval na zprávy o varování Izraele libanonské vládě prostřednictvím amerických a evropských zprostředkovatelů, že se připravuje na útok na teroristickou skupinu, aby zabránil tomu, aby Hizballáh získal tyto pokročilé střely.

Hizbaláh „má obrovské množství raket a nepřítel se kvůli této síle neodváží Libanon napadnout,“ zdůraznil Nasrallah a dodal, že na každý útok bude „reagovat automaticky“.

Různé odhady říkají, že Hizbaláh dnes celkově disponuje mezi 120 000 až 150 000 raketami různého dosahu a nosnosti, oproti přibližně 10 000 v roce 2006.

„Díky obětem mučedníků dosáhl odpor vítězství na všech fronách,“ uvedl Nasrallah.

„Netanjahu věří, že klíčem ke všemu je síla, nikoliv obsazení,“ pokračoval. „Jeho problém však je, že my tu sílu máme. Budeme reagovat na jakýkoli izraelský útok na Libanon a nepříjmeme žádnou nepřátelskou agresi vůči naší zemi.“

11.11.2018 20:49 Daniel Žingor120Zdroj: World Israel News

Klíčová slova