Praha Jeruzalém

PAŘÍŽ (Reuters) – Ruský prezident Vladimir Putin v neděli v Elyséském paláci v Paříži mluvil s premiérem Benjaminem Netanjahuem, citovaly Interfax news mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova.

Oba vůdci se zúčastnili ceremoniálu připomínky konce 1. světové války ve francouzském hlavním městě a setkali se poprvé od nešťastného sestřelení ruského pozorovacího letadla v Sýrii v září.

Na pozdější tiskové konferenci Netanjahu řekl, že rozhovory s Putinem byly“dobré a věcné a dokonce velmi důležité.“

Netanjahův úřad na uspořádání setkání obou vůdců pracoval.

Rusko Izrael obvinilo z odpovědnosti za sestřelení letadla, Izrael obvinění odmítl, Rusko vyslalo po incidentu, kdy bylo zabito 15 ruských vojáků, do Sýrie pokročilé protiletecké systémy S-300. Izrael odmítl ruské tvrzení, že se jeho letouny skryly za ruským průzkumným letadlem.

Minulý týden izraelské vysílání Kan oznámilo, že Rusko zrušilo pokusné uspořádání sedadel mezi Putinem a Netanjahuem a to kvůli pokračujícímu hněvu Ruska nad izraelskými nálety v Sýrii. Úřad předsedy vlády tuto zprávu nezpochybnil, ale Kan oznámil, že Francie požádala, aby se na okraji vzpomínkové akce v Paříži nekonaly schůzky. Nakonec se ovšem setkání uskutečnilo.

11.11.2018 21:22 Daniel Žingor109Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova