Praha Jeruzalém

Tento týden obdržela palestinská agentura OSN další příspěvky k vyplnění mezery, po tom, co se Spojené státy rozhodly zastavit její financování.

Autor: Joseph Wolkin 16.11.2018

Specializovaná agentura OSN pro Palestince vstoupila do režimu obnovy poté, co prezident Donald Trump v srpnu minulého srpna zkrátil pro rok 2018 její financování o více než 200 milionů.

Agentura UNRWA se snaží zaplnit mezeru svého, celkově 1,2 miliardy dolarů vysokého, rozpočtu. Když se Trump rozhodl úplně opustit UNRWA, skončila s celkovým deficitem ve výši 446 milionů dolarů.

Ve čtvrtek UNRWRA oznámila, že se blíží k dorovnání tohoto schodku.

Trump a Nikki Haleyová (americká velvyslankyně při Organizaci spojených národů), v posledních dvou letech několikrát zaujali vůči UNRWA jasné postoje. Postavili se proti podněcování k terorismu, antisemitskému učebnímu plánu ve školách UNRWA a bahnu pojetí palestinského „uprchlíka“.

Šéf UNRWA Pierre Kraehenbuehl získal další podporu od několika většinově muslimských zemí – tedy Kuvajtu, Kataru, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů. Každá z těchto zemí nyní poskytne UNRWA 50 milionů dolarů.

„Budu pravdivý, když řeknu, že mnoho lidí věří, že bychom mohli překonat schodek ve výši 446 milionů dolarů na začátku příštího roku,“ řekl Kraehenbuehl.

UNRWA se domnívá, že každý, kdo je potomkem palestinského původu, tedy těch, kteří uprchli z Izraele během Války o nezávislost v roce 1948, je uprchlíkem.

Nedávno zvýšily finanční příspěvky UNRWA Nový Zéland, Indie a Pákistán. Mezi těmi, kteří navýšili své finanční příspěvky pro palestinskou agenturu, jsou Kanada, Švýcarsko, Turecko, Norsko, Mexiko a Francie.

Spojené státy poskytly v roce 2017 UNWRA 364 milionů dolarů, což byl pokles o 4 miliony dolarů oproti předchozímu roku. Žádný stát se nepřiblížil výši příspěvku Spojených států – Evropská unie v loňském roce poskytla 142,5 milionu dolarů – tedy ani polovinu toho, co USA.

Nyní je roční deficit rozpočtu této agentury OSN 64 milionů dolarů. Celkově, od Trumpova ledenového oznámení, kdy realizoval první kolo masivních škrtů UNWRA, vystoupal na 382 milionů dolarů.

18.11.2018 08:49 Daniel Žingor165Zdroj: World Israel News

Klíčová slova