Praha Jeruzalém

Rusko údajně Iránu navrhlo, aby mu USA ulevily z některých sankcí výměnou za stažení íránských sil ze Sýrie.

Autor: Elad Benari, 21/11/18 00:07

Axios  v úterý informovaly, že předseda vlády Benjamin Netanjahu v pondělí na uzavřeném zasedání uvedl, že Rusko nedávno Izraeli a Spojeným státům navrhlo, aby Íránu byla udělena výjimka z některých sankcí USA, výměnou za odchod íránských sil a jejich zástupců ze Sýrie.

Netanjahuho výroky padly během slyšení na Výboru pro zahraniční věci a Bezpečnostním výboru Knessetu.

Zdroj, který se slyšení zúčastnil, uvedl, že Netanjahu neřekl, zda mu byl ruský návrh předložen během krátkého rozhovoru s prezidentem Vladimirem Putinem v Paříži minulou neděli, ale mělo to rozhodně vypadat tak, jak to Netanjahu předkládal.

Omezení íránské přítomnosti v Sýrii by pro Izrael znamenalo obrovský pokrok, ale ruská až dosud veřejně deklarovaná pozice byla, že přítomnost Íránu zde je legitimní, protože Írán přišel na pozvání Assadova režimu. Toto je poprvé, kdy slyšíme, že Rusové přišli s nápadem na stažení Íránu ve spojení s omezením amerických sankcí.

Americký prezident Donald Trump v květnu odstoupil od jaderné dohody mezi Íránem a světovými mocnostmi z roku 2015 a od té doby uvalil na Írán dvě dávky sankcí.

Rusko a další evropští signatáři dohody z roku 2015 s rozhodnutím Trumpa opustit dohodu nesouhlasili a snažili se ji zachránit.

Zdroje citované ve zprávě uvedly, že Netanjahu mluvil o svém setkání s Putinem pozitivně a uvedl, že Rusové nemohou sami vypudit Írán ze Sýrie, ale potřebují k tomu i pomoc jiných světových mocností.

Podle členů Knessetu, kteří se jednání účastnili, Netanjahu uvedl, že Rusko a USA diskutují o způsobech, jak omezit íránský vliv v Sýrii – včetně ruského návrhu na omezení sankcí.

Netanjahu uvedl, že se 8. listopadu ve Vídni sešel zvláštní představitel USA pro Sýrii James Jeffrey s ruskými představiteli, aby tuto otázku prodiskutovali. 5. listopadu, tedy tři dny před zasedáním ve Vídni, se Netanjahu setkal s Jeffreyem v Jeruzalémě.

Během slyšení se Netanjahua ptali, jestli jménem Izraele vyjádřil své stanovisko k ruskému návrhu a on odpověděl, že je to v současné době jen myšlenka a že Izrael na ni nemá vytvořený názor.

Ruské velvyslanectví v Tel Avivu odmítlo tyto zprávy komentovat. Vysoký představitel ministerstva zahraničních věcí pro Axios řekl: „Zůstáváme ve spojení s OSN a dalšími stranami, včetně Ruska, abychom podpořili veškeré možné úsilí a dosáhli na politickém poli pokroku, jak je požadováno v rezoluci Rady bezpečnosti OSN 2254. Nekomentujeme však obsah těchto diplomatických schůzek.“

21.11.2018 09:20 Daniel Žingor376Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova