Praha Jeruzalém

Velvyslankyně Nikki Haleyová v OSN buduje podporu, aby byla schválena rezoluce odsuzující Hamas.

Od: World Israel News

Americká velvyslankyně Spojených států Nikki Haleyová pracuje společně s izraelskými diplomaty na získání podpory návrhu rezoluce OSN, která by měla odsoudit teroristickou organizaci Hamas.

V OSN na prvním místě rezoluce odsoudí všechny teroristické akce Hamasu, což je velmi dlouhý seznam obsahující raketové útoky, zápalné draky a balóny, využívání civilních zdrojů pro teroristické účely, podněcování k násilí a teroristické tunely.

Návrh, který získal Israel National News, zní: „Valné shromáždění znovu potvrzuje svou vytrvalou podporu při hledání skutečného míru v souladu s normami mezinárodního práva a odsuzuje Hamas za opakované odpalování raket na Izrael, za podněcování násilí a využívání civilního obyvatelstva.“

Návrh by měl být schválen tento víkend nebo na začátku příštího týdne, podle INN, a bude požadovat, aby Hamas ukončil veškerý teror, včetně nepokojů na hranici a vypouštění zápalných draků a balónků.

Tým Haleyové se snaží získat podporu pro řešení, které by nevyžadovalo, aby byla rezoluce Valného shromáždění schválena zvláštní většinou. Při tomto také vypomáhají izraelští diplomaté pod vedením velvyslance v OSN Danny Danona.

Danon také poděkoval Haleyové za její úsilí. „Úsilí a diplomatické aktivity na podporu návrhu rezoluce odsouzující Hamas zdůrazňuje vytrvalou podporu Niki Haleyové státu Izrael,“ řekl.

Haleyová získala, za svůj výkon v pozici velvyslankyně v OSN, široké uznání. Jedním z jejích hlavních cílů během její funkce, která skončí v lednu, byl boj proti zaujatému přístupu OSN vůči židovskému státu.

Nedávno, 16. listopadu, Haleyová poprvé vedla USA při hlasování proti každoročnímu usnesení OSN požadujícímu, aby se Izrael stáhl z „okupovaných syrských Golan“. V minulosti se USA vždy zdržely hlasování.

27.11.2018 19:35 Daniel Žingor134Zdroj: World Israel News