Praha Jeruzalém

Papež František se ve Vatikánu setkal s prezidentam PA a ten ho informoval o „izraelském násilí na Palestincích“.

Autor: Elad Benari, 4.12.2018 5:07

Papež František v pondělí vyzval k „dvoustátnímu“ řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

Jeho vyjádření přišlo během setkání s prezidentem Palestinské samosprávy (PA) Mahmoudem Abbasem ve Vatikánu.

Oficiální zpravodajská agentura PA Wafa uvedla, že Abbas informoval papeže o nejnovějším vývoji v „Palestině“ a o důsledcích rozhodnutí USA uznat Jeruzalém za hlavní město Izraele a přesunout tam své velvyslanectví.

Také ho informoval o údajném „izraelském násilí vůči palestinskému lidu, jejich zemi a svatým místům, zejména v Jeruzalémě“.

Vyjádření vydané Vatikánem uvádí, že tito dva představitelé diskutovali o „cestě usmíření mezi samotným palestinským lidem a o úsilí o obnovení mírového procesu mezi Izraelci a Palestinci a dosažení dvoustátního řešení s nadějí na obnovený závazek části mezinárodního společenství naplnit legitimní touhy obou národů.“

„Zvláštní pozornost byla věnována statutu Jeruzaléma, zdůrazňující důležitost rozpoznání a zachování jeho identity a univerzální hodnoty svatého města pro tři abrahamská náboženství,“ uvádí Wafa.

Vatikán uznal „Palestinu“ jako stát v roce 2013. V loňském roce oteřela PA ve Vatikánu své „velvyslanectví“. K tomu došlo po dohodě mezi Svatým stolcem a PA na ustanovení jejich „velvyslanectví“. Tato dhoda již nabyla účinnosti.

Během setkání s Abbasem v roce 2015 nazval papež Abbase „andělem míru“, což vyvolalo pobouření na sociálních sítích.

Vatikán později vysvětlil, že byl tento výraz špatně přeložen a ve skutečnosti byl míněn jako povzbuzení Abbase, aby usiloval o mír s Izraelem.

04.12.2018 11:44 Daniel Žingor189Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova