Praha Jeruzalém

Zdá se, že íránský prezident hrozí, že naruší ropné dodávky ostatních zemí Perského zálivu.

Autor: Elad Benari, 05.12.2018 6:10

Íránský prezident Hassan Rouhani v úterý pohrozil, že pokud bude Washington pokračovat v úsilí zastavit iránský vývoz ropy, potom naruší ropné dodávky ostatních zemí Perského zálivu, uvedla agentura Reuters.

„Amerika by měla vědět, že prodáváme ropu a že budeme i nadále prodávat ropu a že nebudou schopni tento náš export zastavit,“ řekl Rouhani v televizním projevu během cesty do severního íránského města Shahroud.

„Pokud chtějí jednoho dne zastavit vývoz íránské ropy, nebude z Perského zálivu vyvezena žádná ropa,“ dodal.

Americký prezident Donald Trump v květnu ustoupil z jaderné dohody mezi Íránem a světovými mocnostmi z roku 2015, kterou nazval „nejhorší dohodou, která kdy byla učiněna“.

Spojené státy od té doby uložily Íránu dvě kola sankcí, z nichž poslední nabyla účinnosti na začátku listopadu. Cílem těchto sankcí je, v úsilí o potlačení raketového programu islámské republiky a jejího regionálního vlivu, snížit vývozy ropy z Íránu na nulu.

Rouhani v úterý uvedl, že Spojené státy neuspějí ve své snaze přetrhat ekonomické vazby Íránu v regionu a se světem.

„V Americe se dostala k moci skupina nejnepřátelštější k Íránu. Oni samozřejmě nikdy nebyli přátelé íránského lidu a my jsme nikdy Američanům nebo ostatním nedůvěřovali na 100%,“ uvedla.

Podle Reuters učinil Rouhani podobné prohlášení už v červenci. Tehdy byl také citován íránský velitel Revoluční gardy Ismail Kowsari, který uvedl že, pokud Spojené státy zakážou prodej íránských ropných produktů, Teherán zablokuje dodávky ropy přes Hormuzský průliv.

Írán opakovaně vyhrožoval uzavření Hormuzského průlivu a Spojené státy varovaly Írán, že jakýkoli pokus o uzavření úžiny bude považován za překročení „červené čáry“ – tedy důvod pro vojenskou akci USA.

V posledních letech došlo k několika blízkým setkáním íránských a amerických plavidel v oblasti.

05.12.2018 06:27 Daniel Žingor160Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova