Praha Jeruzalém

Ruské velvyslanectví v Izraeli ve středu oznámilo, že “ má Izrael právo chránit svou národní bezpečnost.“

Od: World Israel News

Poté, co Izrael zahájil velkou vojenskou akci na severu, aby se vypořádal s hrozbou teroristické skupiny Hizballah v Libanonu, poskytlo ruské velvyslanectví v Izraeli kvalifikovanou podporu pro právo Izraele na sebeobranu.

Ve středu velvyslanectví uvedlo: „Není pochyb o tom, že má Izrael právo chránit svou národní bezpečnost, včetně toho, aby bránil nezákonnému vstupu do země.“

Tento tweet odkázal na novou operaci IDF nazvanou Severní štít, kterou izraelská armáda zahájila v pondělí o půlnoci, aby zničila přeshraniční tunely Hizballahu. Tato operace odhalila úsilí hnutí Hizballah budovat, po vzoru Hamasu v Gaze, teroristické tunely.

V reakci na tuto operaci Rusové dodali: „Zároveň doufáme, že kroky přijaté Izraelem za tímto účelem nebudou v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN 1701“, odkazujíc na dohodu Rady bezpečnosti OSN, která pomohla vyřešit Izraelsko-libanonskou válku.

Usnesení požadovalo, aby Izrael odvolal síly z jižního Libanonu a „odzbrojení všech ozbrojených skupin v Libanonu“, včetně Hizballahu.

V následujících letech Hizballah shromáždil obrovské množství raket (podle některých odhadů přes 150 000), jimiž pravidelně vyhrožuje zaútočit na Izrael. Hizballah i nadále beztrestně pracuje na území, které je jen zdánlivě pod kontrolou libanonské armády a UNIFIL, mírových sil Spojených států, o kterých však kritici říkají, že jsou naprosto neefektivní.

Hizballah získává většinu svých prostředků z Íránu a dál si pomáhá rozsáhlou mezinárodní zločineckou sítí – obchody s drogami a praním špinavých peněz.

Podpůrná zpráva ruského velvyslanectví na Twitteru odráží postoj, který vyjádřila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zakharová ve středu a také odkázala na odpovědnost UNIFIL za kontrolu nad jižním Libanonem a zabránění „jakémukoli porušování (rezoluce)“.

Zakharovová vyzvala všechny strany, aby „prokázaly nezbytnou odpovědnost a zdrženlivost, aby se vyhnuly provokativním krokům a tvrdým prohlášením, které mohou ještě více zhoršit napjatou situaci,“ uvádí Jerusalem Post.

Bezvýhradně podpořily rozhodnutí Izraele zahájit akci Severní štít USA, přičemž poradce pro národní bezpečnost John Bolton ve svém prohlášení uvedl, že USA „silně podporují úsilí Izraele bránit svoji svrchovanost“ a „vyzývají Hizballah, aby zastavil stavby tunelů do Izraele a zdržel se eskalace a násilí.“

05.12.2018 19:45 Daniel Žingor313Zdroj: World Israel News

Klíčová slova