Praha Jeruzalém

Premiér Netanjahu mluvil s generálním tajemníkem OSN Antonio Guterresem a informoval ho o detailech operace Severní štít.

Autor: Nitsan Keidar, 6.12.2018 00:13

Předseda vlády Benjamin Netanjahu ve středu večer telefonicky mluvil s generálním tajemníkem OSN Antonio Guterresem.

Předseda vlády řekl, že s veškerou vážností poukázal na hrubé porušování izraelské suverenity a porušování rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1701 ze strany Hizballahu. Dodal, že to byla další část íránské agrese v regionu.

Netanjahu popsal Guterresovi detaily operace Severní štít, kterou IDF zahájila tento týden, aby tak zničila teroristické tunely vykopané Hizballahem a řekl, že očekává, že OSN důrazně odsoudí porušení suverenity Izraele.

Předseda vlády také generálnímu tajemníkovi OSN řekl, že po těchto událostech se mezinárodní společenství musí připojit k požadavku na uvalení tvrdších sankcí vůči Hizballahu.

Již ve středu se tým IDF podílel na předjednaném trojstranném setkání s týmem z libanonských ozbrojených sil a představiteli UNIFIL v čele s velitelem a vedoucím mise OSN Stefano Del Colem. Ten také tomuto setkání předsedal.

Podle IDF se schůzka zaměřila na odhalení přeshraničního tunelu Hizballahu vykopaného z Libanonu do Izraele. IDF vyjádřila své protesty ohledně závažného porušení izraelské suverenity a rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1701.

Vrchní důstojník Severního velitelství IDF ve středu řekl, že Hizballah byl operací na zničení teroristických tunelů na severní hranici překvapen a odrazen.

Podle informací shromážděných armádou bylo cílem tunelů umožnit hnutí Hizballah rychle vyrazit z tunelů, převzít kontrolu nad centrálními oblastmi a cestami, jako je například silnice 90, „odříznout“ následně severní město Metula nebo i další místa a poté umožnit dalším posilám přejít přes hranici na izraelské území.

06.12.2018 04:07 Daniel Žingor199Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova