Praha Jeruzalém

Prezident USA v Bílém domě předal poselství na večerní recepci k oslavě Chanuky.

Od: Arutz Sheva, 7.12.2018 3:48

Americký prezident Donald Trump promluvil ve čtvrtek večer na recepci k oslavě Chanuky v Bílém domě.

Recepce se také zúčastnil velvyslanec Izraele v USA Ron Dermer. Přítomná také byla rodina Meadow Pollack, jejíž členové byli zavražděni při masakru na Marjory Stoneman Douglas High School v Parklandu na Floridě minulý únor.

Trump řekl, že je „pyšný, že je židovská víra tak hluboce zakořeněná do struktury mé rodiny. Je to veliká čest. „

Chanuka připomíná „triumf židovského lidu tváří v tvář strašlivému útlaku. Chanuka je příběh židovských vlastenců, kteří bojovali více než 2000 let za získání svobody,“ pokračoval prezident.

„V letošním roce zapalujeme menoru. Přemýšlíme nad mimořádnou odolností židovského lidu čelícímu staletí trvajícímu útlaku,“ dodal, přičemž zaměřil pozornost na oběti antisemitského masakru v synagoze Strom života v Pittsburghu.

„Po těchto zlých vraždách se shromáždili Američané všech sociálních vrstev společnosti, aby vyjádřili své neochvějné odhodlání vyrvat odporný antisemitismus z našeho světa. Během historie jsme viděli, že žádná temnota nemůže překonat světlo židovské víry a že žádné zlo nemůže překonat nezlomného ducha židovského lidu.“

Trump zopakoval, že jeho vláda „bude vždycky solidární s našimi židovskými bratry a sestrami a vždy budeme silně stát při našem milovaném příteli a partnerovi státu Izrael“.

„Jsme konfrontováni s íránskou hrozbou, která ohrožuje Spojené státy, Izrael a civilizovaný svět,“ pokračoval. „Nesmíme nikdy dovolit, aby Írán získal jadernou zbraň. Nedovolíme to. Neustále řvou, jak nejsilněji mohou „Smrt Americe“, „Smrt Izraeli“. To, ale nebude naše smrt, to vám slibuji,“ pokračoval.

Trump poznamenal, že přesně před rokem Spojené státy uznaly „pravé hlavní město Izraele a urychleně přesunuly americké velvyslanectví do Jeruzaléma“.

„Dnes obnovujeme své odhodlání bránit náboženskou svobodu, respektovat důstojnost každého Božího dítěte a vždy oslavovat mimořádné dary, které dal židovský lid Americe a celému světu. Chci vám velmi poděkovat. Jste velmi výjimeční a skvělí lidé,“ řekl Trump a dále vyjádřil svou hrdost na svého zetě Jareda Kushnera.

„Jsem pyšný, že máme v naší rodině Jareda se všemi jeho příbuznými a všemi našimi přáteli. Je to skvělá věc,“ pokračoval.

Tato akce byla druhou recepcí Chanuky, která se ve čtvrtek v Bílém domě konala. Na té dřívější – odpolední – Trump řekl: „Civilizace vděčí židovskému lidu za jeho neuvěřitelný vklad v oblasti umění a vědy, historie, kultury a rozvoje společnosti. Od založení Ameriky židovské komunity pozdvihly všechny aspekty našeho národního života. Dnes obnovujeme naši vděčnost za tato úžasná požehnání a znovu potvrzujeme naši nerozbitnou solidaritu s židovským lidem.“

07.12.2018 09:37 Daniel Žingor217Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova