Praha Jeruzalém

Během pokusu o zatčení eliminovaly bezpečnostní síly Ashrafa Naalwa, který zavraždil Ziva Hajbiho a Kim Levengrond-Yehezkelovou.

Autor: Elad Benari, 13.12.2018 3:30

Po dvouměsíčním pátrání bezpečnostní síly ve středu v noci eliminovaly Ashrafa Na’alwu, teroristu, který 7. října provedl střelecký útok v průmyslové zóně v Barkanu a zavraždil Ziv Hajbiho a Kim Levengrond-Yehezkelovou.

Terorista byl zabit v Shechemu (Nablus) během společné operace izraelské bezpečnostní agentury Shin Bet, IDF a izraelské policie.

Podle Shin Bet, když zásahové jednotky dorazily k jeho úkrytu, byl Na’alwa ozbrojen. Během pokusu o zatčení došlo k přestřelce a zabití teroristy.

Bezpečnostní síly odhalily útočiště teroristy po dlouhé a náročné akci. Ta zahrnovala výslechy několika podezřelých, kteří pomáhali nebo si byli vědomi činnosti Na’alwy. Někteří z těch, kteří byli zadrženi, byli předvedeni před soud. Jejich výslechy ukázaly, že Na’alwa plánoval provést další útok. Tomu bylo zabráněno, když byl lokalizován.

Foto: úřad mluvčího IDF

Minulý týden Nejvyšší soud odmítl návrh podaný příbuznými teroristy a schválil příkaz k demolici domu teroristy.

Demolice se vztahuje pouze na suterén domu.

Před dvěma týdny byl Na’alvův otec obžalován vojenským soudem IDF za to, že masakru nezabránil.

Otec je obviněn z maření spravedlnosti a nezabránění zločinu. Podle obžaloby věděl, že jeho syn plánuje útok provést, byl svědkem jeho výcviku ve střelbě, ale neinformoval úřady.

Na’alwova matka a bratr byli obžalováni už dříve v listopadu. Podle obžaloby oba věděli o plánech Na’alva spáchat masakr, ale neinformovali úřady.

Na’alwova likvidace přichází jen několik hodin poté, co bezpečnostní síly rovněž zastřelily Salaha Omar Salah Barghoutiho, jednoho z teroristů, který provedl nedělní útok na křižovatce z Ofry.

Barghouti byl zabit, když se snažil uniknout zatčení. Několik dalších teroristů bylo zatčeno a vzato k výslechu.

13.12.2018 05:35 Daniel Žingor213Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News