Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – čtvrteční noc strávili izraelští vojáci pátráním po teroristovi, který střílel v Givat Assafu. Celou noc prováděli prohlídky domů a podniků podezřelých v Ramalláhu a nedalekých vesnicích. Celkem bylo vojáky IDF ve čtvrtek zatčeno 40 osob podezřelých z terorismu.

Autor: Dov Benovadia, pátek 14. prosince 2018 v 3:08

Rozloučení se dvěma vojáky zavražděnými ve čtvrtek – Yuvalem Mor-Yosefem a Yosefem Cohenem – se bude konat v pátek.

Třetí voják leží v nemocnici ve vážném stavu. Přes noc se, ale podle lékařů, jeho stav zlepšil.

Lékaři dále také uvedli, že čtvrtá oběť – 20-ti letá žena – je na tom právě teď (v pátek ráno) mnohem lépe. Představitelé bezpečnostních složek uvedli, že se domnívají, že terorista pravděpodobmě ukradl jednu ze zbraní zasažených vojáků.

Vojáci byli zabiti, když terorista přijel v autě na autobusovou zastávku u Givat Assaf, obec v oblasti Binyamin blízko Beit El, a začal střílet na lidi čekající na zastávce. Pak se vrátil do auta a ujel směrem k Ramalláhu.

Byla zavedena úplná blokáda Ramalláhu, „poprvé po mnoha letech,“ uvedly Kan News. Bezpečnostní představitelé uvedli, že jednotky IDF, při hledání pachatele, vstoupily do vesnic v okolí Ramalláhu.

Místem útoku střelby byla v neděli také cesta 60 podél téže dálnice u Ofry, severně od Beit Elu. Jeden z teroristů, kteří provedli tento útok Salach Barghouti, byl v noci izraelskými silami zastřelen.

Na tiskové konferenci ve čtvrtek řekl mluvčí IDF, že armáda stále hledá členy gangu, který střelecký útok připravili, aby zabránila dalším útokům.

Bezpečnostní představitelé citovaní pátečním Haaretz myslí, že Barghouti byl vůdcem gangu a že plánoval řadu teroristických útoků, z nichž čtvrteční byl jen první. Představitelé uvedli, že se gang zdál být dobře organizovaný a byly zde obavy, že znovu udeří. Barghouti byl dřív zpravodajským službám dobře známý; byl synem Omar al-Barghoutiho, vůdce teroristických buněk Hamasu v Yehudě a Shomronu a strávil v izraelských věznicích, za různé zločiny včetně pokusů o únos vojáků, celkem 28 let.

14.12.2018 22:16 Daniel Žingor179Zdroj: HAMODIA