Praha Jeruzalém

Tribunál EU odmítl odvolání Hamásu proti jeho zařazení na seznam teroristických organizací.

Autor: Ben Ariel, Kanada, 14.12.2018 22:22

Nejvyšší soud v Evropském parlamentu v pátek odmítl odvolání teroristické organizace Hamas proti jejímu zařazení na seznam teroristických organizací, informovala agentura AFP.

Tribunál EU odmítl ukončit zmrazení majetku Hamasu v důsledku sankcí zavedených po útocích z 11. září v USA.

Rozhodnutí soudu v Lucemburku je, v dlouho se vlekoucí soudní bitvě mezi EU a Hamásem, který se od samého počátku stavěl proti sankcím, konečné.

„Dnešním rozsudkem … Tribunál odmítá odvolání Hamasu ohledně aktů Rady přijatých v letech 2010-2014 a v roce 2017“, uvedl druhý nejvyšší tribunál.

V červenci roku 2017 Evropský soudní dvůr (ECJ) zrušil předchozí rozsudek Tribunálu, že Hamas by měl být vymazán ze seznamu teroristických organizací, protože se EU rozhodla na základě informací z médií a internetu.

Evropský soudní dvůr, jako nejvyšší soud, rozhodl, že Tribunál se dopustil nesprávného právního posouzení a měl by případ znovu přezkoumat.

V pátečním rozsudku uvedl, že EU je oprávněna držet Hamas na seznamu teroristických organizací na základě rozhodnutí britského ministra vnitra.

„Tribunál konstatuje, v rozporu s tvrzením Hamasu, že jeho držení moci po volbách, politická povaha jeho organizace nebo jeho účast ve vládě nejsou důvodem k vyloučení z uplatňování pravidel (sankcí),“ uvedl soud podle AFP.

(Severoamerická kancelář Arutz Shevy vás informuje až do začátku Šabatu v New Yorku. Čas zveřejněný ve všech článcích Arutz Shevy je však izraelský čas.)

15.12.2018 05:36 Daniel Žingor242Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova