Praha Jeruzalém

Arabská média informují, že Rusko po odhalení teroristických tunelů varovalo Libanon, aby nepřipouštěl narušování izraelského území.

Autor: David Rosenberg, 17.12.2018 9:07

Ruská vláda varovala Libanon, aby nepřipouštěl narušování izraelského území libanonskou teroristickou skupinou Hezbollah, informovala arabská agentura v Arábaru Asharq Al-Awsatreport.

Podle zprávy Moskva písemně varovala libanonskou vládu, ať „si nezahrává s rezolucí 1701 OSN“, čímž odkazovala na rezoluci Rady bezpečnosti z 11. srpna 2006 vydanou ke konci druhé izraelsko – libanonské války.

Představitelé pro Asharq Al-Awsat uvedli, že Rusko vyzvalo Libanon, aby zajistil neutralizaci teroristických tunelů vykopaných Hizbaláhem z jižního Libanonu na izraelské území.

Dopis naznačuje, že Rusko podpořilo požadavek Izraele, činící libanonskou vládu zodpovědnou za činnost Hizballáhu v její zemi.

Žádost přichází po setkáních na vysoké úrovni mezi izraelskými a ruskými představiteli, během nichž Izrael odhalil důkazy o pokusu Hizballáhu proniknout na izraelské území řadou přeshraničních teroristických terorů.

Izrael nedávno zahájil operaci Severní štít, aby lokalizoval a neutralizoval tyto tunely. Ve dnech bezprostředně po zahájení operace Severní štít izraelské bezpečnostní síly pronikly do tří přeshraničních tunelů z jižního Libanonu, včetně jednoho tunelu z vesnice Kafr Kila, která dosáhla asi 40 metrů na území Izraele.

V neděli izraelské síly vstoupily do čtvrtého tunelu vedoucího z Libanonu na izraelské území.

17.12.2018 09:51 Daniel Žingor584Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova