Praha Jeruzalém

Palestinské teroristické organizace v pásmu Gazy slíbily Izraeli, že tento pátek bude „dnem zkoušky“.

Od: World Israel News, 23. prosince 2018

Palestinské teroristické organizace v pásmu Gazy slíbily Izraeli, že tento pátek bude „dnem zkoušky“ poté, co palestinské sdělovací prostředky oznámily, že byli izraelskými silami při konfliktech minulý pátek podél izraelské hranice zabiti čtyři útočníci, informovala Ynet.

„Zločiny proti našemu lidu překročily červenou čáru a náš odpor vůči nepříteli bude nekompromisní a nebudeme stát stranou,“ oznámily v neděli podle Ynet vojenská křídla palestinských teroristických frakcí.

Hrozby se objevily ve společném prohlášení vojenských frakcí v pásmu Gazy. „Příští pátek bude rozhodujícím dnem a budeme testovat chování a záměry nepřítele vůči našemu lidu v Pochodu návratu.“

Pochod návratu se vztahuje k týdenním nepokojům, které začaly podél hranice mezi Gazou a Izraelem dne 30. března 2018. Desítky tisíc Palestinců se shromáždily u hraničního plotu, aby házely kameny, vypouštěly zápalné balony a draky a pálily pneumatiky. Existuje několik případů, kdy Palestinci prořízli plot, aby se dostali na druhou stranu a zapálili vojenská a zemědělská zařízení.

Teroristické frakce také uvedly, že „pokud dojde na krev našeho lidu a jeho utrpení, ani peníze, ani elektřina, ani voda, ani kdyby nás odřízli od vzduchu nás nezastaví od toho, abychom dělali to, co nám bylo uloženo.“

V sobotu se konaly pohřby čtyř Palestinců. Lídr Hamasu Ismail Haniyeh, který se zúčastnil jednoho pohřbu, řekl, že Hamás požádal zprostředkovatele, aby regulovali izraelské akce, uvádí Ynet. Slíbil, že Pochod bude pokračovat, dokud nebude dosaženo všech cílů.

Podle IDF minulý pátek bylo asi 8000 útočníků shromážděných v různých místech podél hranice. Házeli kameny, pálili pneumatiky a házeli improvizovaná výbušná zařízení, která ovšem nezasáhla izraelskou stranu.

IDF demonstrace rozehnala a v souladu s předpisy zahájila palbu.

24.12.2018 06:16 Daniel Žingor583Zdroj: World Israel News

Klíčová slova