Praha Jeruzalém

BEJRÚT (AP) – později během úterka letouny letící nad Libanonem, vypálily rakety směrem k oblastem nedaleko syřského hlavního města Damašku. Některé rakety byly sestřeleny protivzdušnou obranu, odvysílala syrská státní televize. Nebyly žádné informace o ztrátách.

Úterý 25. prosince 2018, 17:26

Zatímco syrská televize letadla neidentifikovala, libanonská státní agentura National News Agency, informovala o tom, že to byly izraelské válečné letouny letícíí v nízké nadmořské výšce nad jižním Libanonem. Brity založená syrská pozorovatelna pro lidská práva sledující válečný stav v oblasti, také uvedla, že to byly izraelské útoky cílené na tři pozice na jih od Damašku, kde jsou zbrojní sklady pro libanonskou militantní skupinu Hezbollah a íránské síly.

Oznámený útok poblíž Damasku je první od minulého týdne, kdy americký prezident Donald Trump oznámil, že USA ze Sýrie stáhnou všech svých 2.000 vojáků, čímž upustí od kontroly nad východní třetinou Sýrie bohatou na ropu.

Téměř hodinu po útoku mohli obyvatelé Damašku stále slyšet jednotky protivzdušné obrany, jak pálí na vzdušné cíle.

„Agrese stále pokračuje,“ uvedl moderátor státní televize, který přerušil pravidelný program vysíláním vlasteneckých písní.

Mezitím mluvčí IDF o akci informoval, i když nepotvrdil letecké útoky. Ve svém prohlášení uvedl, že „byl aktivován systém obrany proti raketě země vzduch vypálené ze Sýrie.“ Izraelská armáda nezaznamenala žádné škody ani zranění.

Obecně panuje přesvědčení, že je Izrael za řadou leteckých útoků zaměřených zejména na íránské cíle a hnutí Hizballáh bojujících po boku vládních sil v Sýrii. Úterní útok je první od útoku na jižní okraj Damašku z letošního 29. listopadu.

Rusko oznámilo, že v říjnu doručilo Sýrii protivzdušnou obranu S-300. To následovalo po 17 září, kdy byl syrskými silami, které údajně reagovaly na izraelský útok, sestřelen ruský pozorovací letoun. Tento incident vyvolal regionální napětí.

26.12.2018 05:06 Daniel Žingor175Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova