Praha Jeruzalém

Izraelská armáda říká, že operace na zničení všech tunelů hnutí Hizballáh na severu bude pokračovat tak dlouho, jak bude zapotřebí.

Od: AFP, 27.12.2018 19:51

Izraelská armáda ve čtvrtek odhadla, že bude trvat několik týdnů, než identifikuje a zničí všechny útočné tunely Hizballáhu, které pronikají z Libanonu jeho území.

Mluvčí armády oznámil, že tunely, které byly vykopány z libanonského města Kafr Kila směrem k izraelskému městu Metula, byly úspěšně zničeny zalitím tekutým cementem.

Odmítl říci, kolik jich bylo v Kafr Kily přesně nalezeno, ale Izrael dosud od začátku operace 4. prosince oznámil objev pěti přeshraničních tunelů z různých lokalit v Libanonu.

Armáda distribuovala videa a fotografie, kde se zdá být vidět vytékající těsnící materiál z budovy v Libanonu.

„Záběry, které jsme zveřejnili, jasně ukazují, co se přesně stalo a beze všech pochybností ukazují, že tunely skutečně přešly z Libanonu do Izraele,“ řekl mluvčí armády Jonathan Conricus novinářům.

Dodal: „Máme ještě několik týdnů, ale je to odhad … Operace skončí, jakmile budou všechny tyto přeshraniční útočné tunely nalezeny a zničeny.“

IDF uvedla, že z tohoto činí odpovědnou libanonskou vládu a dále obviňuje Hizballáh z používání civilních objektů k zakrytí tunelů.

Ve středu uvedla, že použila výbušniny k zničení dalšího přeshraničního tunelu vykopaného z libanonské vesnice Ayta ash Shab.

Tato velmi zpropagovaná operace zatím probíhá bez jakékoli vojenské reakce ze strany Hizballáhu.

28.12.2018 04:12 Daniel Žingor258Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova