Praha Jeruzalém

Ještě před rokem a půl říkali Jonatanovi Lutz. V minulosti zdravil své přátele „Heil Hitler“. Teď je Žid.

Od: Arutz Sheva, 27.12.2018 23:02

Dnes si Jonatan každý den přivazuje tefillin. Ale před několika lety, pod jiným jménem, zdravil své přátele slovy „Heil Hitler“.

Stejně jako mnozí jiní, byl Jonathan jako teenager indoktrinovaný extrémní pravicí. Když mu bylo 14 let, nastoupil v Berlíně do klubu karate, kde měl neonacistického trenéra.

„Nejde o to, že by se posadil a řekl si – máme tu dítě, uděláme z něj nacistu. Byl si svou cestou velmi jistý,“ řekl Jonatan Antoniovi Yaminovi, šéf zpravodaji evropského Kan 11 News. „V karate skupině jsme měli spoustu starších lidí, kteří byli o deset let starší než já. Společně jsme dělali spoustu věcí, ale také jsme na tréninkových kempech poslouchali nacistickou hudbu.“

„Samozřejmě jsme také mluvili o válce,“ vysvětloval. „Například o tom, že dobýt Polsko a Francii nebylo až tam náročné, nebo že byla chyba, že jsme nezaútočili na Anglii, nebo jak jsme mohli válku vyhrát, nebo že bylo tak snadné dobýt celou Evropu.“

Jonatan popsal, jak ho učili, že „musí zcela zničit židovskou světovou nadvládu.“

Jednou v noci měl Jonatan sen, ve kterém se objevilo slovo Kabbalah. Když se probudil, začal zkoumat, o čem ten jeho sen byl, a objevil Kabalu, židovský mysticismus.

Jonatan začal studovat Kabalu a přerušil kontakt se svými starými přáteli. V jednom okamžiku dokonce odletěl do Londýna, aby pracoval v místním centru Kabaly.

„Byl to samozřejmě čas, který mi pomohl zotavit se. Mohl jsem nechat věci za sebou, opustit město. Měl jsem kolem sebe nové lidi, byli to jen pozitivní lidé, dobří lidé, kteří pro mě chtěli to nejlepší, kteří mi chtěli pomoci a byli se mnou trpěliví.“

Jonathan řekl, že světlo, láska a optimismus, který ho obklopoval ze všech stran, ho přivedl k tomu, aby se rozhodl, že chce být Židem. Před rokem a půl roku podstoupil ortodoxní konverzi k judaismu.

V posledních týdnech se Jonatan rozhodl, že musí tuto změnu dokončit. Za dva měsíce plánuje se přistěhovat do Izraele. Jeho hlavní nadějí je, že mu Izraelci odpustí jeho minulost.

28.12.2018 05:01 Daniel Žingor250Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova