Praha Jeruzalém

Arabské noviny informují, že Rusko oznámilo Izraeli, že nebude tolerovat další letecké údery na mezinárodní letiště v Damašku.

Autor: Ben Ariel, Kanada, 18.1.19 22:37

Rusko poslalo Izraeli zprávu, že nebude tolerovat další letecké údery v blízkosti mezinárodního letiště u Damašku, informovaly v pátek noviny Al-Quds Al-Arabi.

Podle zprávy, která citovala ruské zdroje, řekla Moskva Jeruzalému, že hodlá obnovit provoz na mezinárodním letišti v Damašku a že další útoky Izraele nejsou uvítány.

Rusové tvrdí, že letecké útoky nutí letecké společnosti regionu, které chtějí obnovit svoji činnost v Sýrii, aby přehodnotily svá rozhodnutí.

Tento týden premiér Benjamin Netanjahu prolomil dlouhodobou politiku své země nepřiznávat veřejně odpovědnost za útoky v Sýrii, a prohlásil, že izraelské letectvo během několika posledních dní napadlo íránská zbrojní depa na mezinárodním letišti v Damašku.

„V posledních 36 hodinách napadlo naše letectvo íránské sklady s íránskými zbraněmi na mezinárodním letišti v Damašku,“ uvedl Netanjahu.

Ještě předtím připustil odstupující náčelník štábu IDF Gadi Eizenkot v rozhovoru pro New York Times, že IDF během jeho funkčního období realizovala mnoho útoků v Sýrii a Libanonu.

Rusko a Izrael v minulosti koordinovali izraelské letecké údery v Sýrii, ale jejich vztahy se ochladily po sestřelení ruského průzkumného letadla nad Sýrií loni v září.

Ruští představitelé ze sestřelení letadla obvinili Izrael a později odmítli přijmout výsledky izraelského vyšetřování incidentu.

V posledních týdnech došlo k náznakům, že izraelsko-ruská koordinace pokračuje. Předseda vlády Benjamin Netanjahu počátkem ledna, po šokujícím oznámení Washingtonu, že stáhne své síly ze Sýrie, zahájil rozhovory s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

Ve čtvrtek izraelští vojenští představitelé uzavřeli řadu rozhovorů se svými ruskými protějšky zaměřenou na zlepšení vzájemné koordinace v Sýrii.

(Severoamerická kancelář Arutz Shevy vás informuje až do začátku Šabatu v New Yorku. Čas zveřejněný ve všech článcích Arutz Shevy je však izraelský čas.)

19.01.2019 21:01 Daniel Žingor486Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova