Praha Jeruzalém

Státní tajemník tvrdí, že úsilí ohledně mírového plánu na Blízkém východě začne „okamžitě“ po izraelských volbách.

Autor: Elad Benari, 23.1.2019 6:07

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo uvedl, že dlouho očekávaný mírový plán prezidenta Donalda Trumpa začne být realizován bezprostředně po izraelských volbách v dubnu.

Při své řeči ve videokonferenci na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu, Pompeo řekl, že Izrael a palestinští Arabové se „nakonec“ dohodnou, informovaly i24news.

„Dlouhodobě na tom pracujeme. Pan Jared Kushner s Jasonem Greenblattem jsou ti, kteří tento náš program vedli. Napříč regionem jsme začali sdílet jeho části. To nebude proces, který by řídily USA,“ řekl ministr.

„Nakonec se Izraelci a Palestinci budou muset dohodnout. Myslíme si však, že základy, které jsme už položili a úsilí, které vyvineme bezprostředně po izraelských volbách, stanoví rámec kde bude  možné konstruktivně jednat,“ pokračoval Pompeo.

Podrobnosti o mírovém plánu, který byl nazván „Smlouvou století“, dosud nejsou známy. Minulý týden Channel 13 News, na základě vyjádření nejmenovaného zdroje, oznámily, že mírový plán formulovaný Bílým domem zahrnuje založení Palestinského státu na asi 90% Judeje a Samaří, přičemž alespoň část východního Jeruzaléma by měla být jeho hlavním městem.

Podle tohoto plánu by Chrámová hora, Západní zeď a Olivetská hora měly být pod izraelskou svrchovaností, ale s plným administrativním partnerstvím s Palestinci.

Greenblatt později uvedl, že tato informace byla nepřesná a dodal, že: „Spekulace ohledně obsahu plánu nejsou prospěšné. Velmi málo lidí na planetě ví, co v něm (návrhu mírové dohody) reálně je … prozatím …“

Americký velvyslanec v Izraeli David Friedman nedávno uvedl, že USA nebudou v blízké budoucnosti mírový plán zveřejňovat.

Friedman vysvětlil, že oznámení obsahu plánu bude kvůli izraelským volbám a kvůli pokračujícímu odmítání Palestinské samosprávy tento plán přijmout, odloženo o „několik měsíců“.

Bez ohledu na to, co tento americký mírový plán vlastně říká, ho předseda Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás odmítl ještě, než byl odhalen.

Abbás bojkotuje USA od té doby, co Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele v prosinci roku 2017.

23.01.2019 12:25 Daniel Žingor125Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova