Praha Jeruzalém

Nový průzkum uvádí, že více než 2,6 milionu Britů považuje holocaust za mýtus.

Autor: Elad Benari, 28.1.2019 1:03

Podle nového průzkumu zveřejněného neděli u příležitosti Mezinárodního dne vzpomínek na holocaust si více než 2,6 milionu Britů myslí, že holocaust je mýtus.

Podle průzkumu, který uskutečnil HMDT (Holocaust Memorial Day Trust) a citovaly ho The Independent, pět procent britských dospělých nevěří, že nacisté systematicky vyvraždili miliony Židů.

Dalších osm procent britské veřejnosti tvrdí, že je rozsah genocidy přehnaný.

Z průzkumu vyplývá, že téměř dvě třetiny britské veřejnosti buďto hrubě podceňují údaj o šesti milionech Židů, kteří byli při holocaustu vyvražděni, nebo netuší, kolik jich vlastně zemřelo.

Jeden z pěti uvedl, že při holocaustu bylo zavražděno méně než dva miliony Židů, zatímco 45 procent uvedlo, že nevědí.

„Tyto údaje mi připadají strašlivě znepokojující,“ řekl Steven Frank, holandský Žid přeživší holocaust, který se dostal do koncentračního tábora ve věku sedmi let po nacistické invazi do Nizozemska.

„Pokud budeme ignorovat minulost, obávám se, že se historie bude opakovat,“ řekl podle The Independent.

Frank, jehož otec byl zplynován v Osvětimi-Birkenau, mluví s žáky o svých zkušenostech s nacistickým pronásledováním a uvedl, že se při těchto rozhovorech setkal s popírači holocaustu.

„Podle mé zkušenosti lidé nemají dostatečné pochopení toho, co se během holokaustu stalo, a to je jeden z důvodů, proč jsem tak odhodlaný sdílet to, co se mi stalo,“ řekl. „Jediný způsob, jak bojovat proti tomuto typu popírání a antisemitismu je pravda.“

Podle studie HMDT na 2006 lidech, 73 procent britských dospělých věří, že by se mělo o holocaustu více učit.

Organizace The Community Security Trust (CST), která sleduje protižidovské zločiny z nenávisti, uvádí, že je v Británii každý měsíc zaznamenáno více než 100 antisemitských případů. Tato organizace v minulém roce varovala, že se lidé s bigotními názory stávají „stále více sebejistými ve svém vyjadřování na veřejnosti“.

V první polovině roku 2017 zaznamenala židovská komunita Spojeného království rekordních 767 antisemitských útoků, což je nejvyšší hodnota zaznamenána od zahájení sledování v roce 1984.

Před rokem vydala CST údaje, které ukazují, že počet antisemitských incidentů ve Velké Británii vzrostl o více než třetinu na rekordní úroveň.

28.01.2019 06:11 Daniel Žingor117Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova