Praha Jeruzalém

Bílý dům varuje Evropany a tvrdí, že pokud se budou pokoušet obcházet americké sankce vůči Íránu, budou na ně samotné uvaleny tvrdé sankce a pokuty.

Autor: Deb Reichmann a Matthew Lee, The Associated Press,  28. ledna 2019

Trumpova vláda pozorně sleduje úsilí Evropy vytvořit alternativní platební kanály, které by usnadnily obchodování s Íránem a zneplatnily sankce, které USA na Islámskou republiku uvalily.

Bílý dům upozorňuje Evropany a tvrdí, že pokud se budou pokoušet obcházet americké sankce vůči Íránu, budou na ně samotné uvaleny tvrdé sankce a pokuty. Jemně řečeno – Evropská unie rozvíjí plán, který by v případě, že by byl realizován, mohl dále zatížit transatlantické vztahy.

Mluvčí šéfky zahraniční politiky EU Federicy Mogheriniové uvedla, že přípravy alternativního plánu jsou „v pokročilé fázi“.

„Doufám, že brzy ohlásíme jeho spuštění,“ řekla Maja Kocijančič novinářům koncem minulého týdne v Bruselu.

V předstihu tohoto známení prohlásil v pátek vysoký vládní představitel pro The Associated Press, že USA budou plně prosazovat sankce a trestat osoby a subjekty, které jsou odpovědné za jejich podkopávání. Tento představitel mluvil pod podmínkou anonymity.

„Volbou je, zda obchodovat s Íránem nebo se Spojenými státy,“ řekl senátor Tom Cotton AP. „Doufám, že si naši evropští spojenci zvolí moudře.“

USA se v roce 2015 připojily k Číně, Francii, Německu, Rusku a Velké Británii a podepisaly smlouvu s Íránem, která nabídla zrušení ekonomických sankcí výměnou za slib Teheránu zabrzdit jejich jaderný program.

Prezident Donald Trump tento pakt označil za „strašlivou jednostrannou dohodu.“ V loňském roce od ní odstoupil a obnovil americké sankce vůči Íránu. Teherán, který popírá, že by chtěl jaderné zbraně, nadále dohodu dodržuje a zbývajících pět zemí se o to také snaží.

Obnovení režimu sankcí je součástí „maximální nátlakové kampaně“ vlády Trumpa na Íránce, která je má donutit, aby radikálně změnili politiku vývoje balistických střel, podpory regionálních militantních skupin a porušování lidských práv.

USA se velmi obávají alternativního platebního systému, jak uvádí externí poradce Trumpovy administrativy. Směrem ke klíčovým obavám USA se tento poradce vyjádřil také pod podmínkou anonymity.

Dlouhodobě se USA obávají, že by alternativní systém plateb mohl být dostatečně úspěšný, aby mohl konkurovat mezinárodnímu systému bankovních převodů známému jako SWIFT. Obává se, že by nakonec mohl nahradit SWIFT jako přední světovou instituci pro finanční operace, která dnes posílá a přijímá informace o bankovních transakcích.

Za druhé, se USA obávají, že by se jiné země mohly pokoušet směrovat transakce prostřednictvím evropského systému pouze proto, aby obcházely sankce v USA, řekl poradce. Zatřetí, zatímco Evropané naznačili, že alternativní systém převodu peněz bude využíván pouze pro humanitární transakce, USA mají podezření, že by mohly být použity pro nehumánní transakce, aby se vyhnuly sankcím v USA.

„Měli bychom se postavit proti snahám o vytvoření zahraničních finančních kanálů, které by Írán mohl využít k tomu, aby obcházel americkou maximální nátlakovou kampaň, zejména když humanitární výjimky jsou již v amerických sankčních zákonech obsaženy,“ řekl senátor Marco Rubio.

Vzhledem k tomu, že se Trumpova administrativa připravuje na možný dopad možného evropského kroku, prosazuje svou sankční kampaň proti Íránu a chystá se spolu s Polskem příští měsíc uspořádat konferenci zaměřenou na potírání íránských hrozeb.

Ve čtvrtek uvalila státní pokladna sankce na dva subjekty podporované Íránem v Sýrii a na Qeshm Fars Air, íránskou civilní leteckou společnost, kterou obvinila z převozu zbraní a personálu do Sýrie na podporu vlády prezidenta Bashara Assada. Sankce blokují veškerá aktiva, jejichž cíle by mohly napadat americkou jurisdikci a zabraňují Američanům a nimi obchodovat.

Současně Ministerstvo zahraničí Kongresu řeklo, že se zříká některých íránských sankcí, aby americké firmy mohly prodávat náhradní díly íranským leteckým společnostem, které je potřebují k provozu starých amerických Boeingů.

Tyto výjimky vyvolaly na Capitol Hill debaty, protože někteří zákonodárci zvažují legislativu, aby se konkrétně zaměřili na íránský civilní letecký sektor. Íránští jestřábi mimo vládní administrativu USA z toho také vyjádřili své obavy.

Mark Dubowitz, výkonný ředitel Nadace pro obranu demokracie, uvedl, že íránský letecký sektor využívají íránské Revoluční gardy, což je součást íránské armády mající vazby na militantní sítě, které Írán využívá k rozšíření svého vlivu v regionu i v zahraničí.

„Jaké účinné kontroly mají správní orgány k dispozici, aby zjistily, že takto licencované letadlo neposkytuje Íránu podporu v jeho ničivých aktivitách?“ ptal se.

29.01.2019 07:00 Daniel Žingor151Zdroj: World Israel News

Klíčová slova