Praha Jeruzalém

JERUZALÉM – Předseda vlády Benjamin Netanjahu nazval účast arabských delegací, splolu s účastí Izraele na varšavské konferenci o Středním východě „prolomením tabu“.

Od: Hamodia, čtvrtek 14. února 2019 v 17:34

„Čtyři z pěti arabských ministrů zahraničí, kteří na konferenci (ve čtvrtek) vystoupili, mluvili nahlas a jasně proti Íránu a říkali přesně to, co říkám už roky,“ citovaly Netanjahua izraelská média. „V otázce práva Izraele bránit se vůči íránské agresi, byli tak jednoznační, jak jen to bylo možné.“

Tato prohlášení ovšem padla na setkání za zavřenými dveřmi a Netanjahu nespecifikoval, kteří z arabských ministrů zahraničí z deseti zúčastněných arabských zemí hovořili na podporu Izraele.

„Tady jsou arabští ministři zahraničí, kteří říkají, že Izrael má právo se bránit, a neříkají to tajně, ale v přítomnosti 60ti jiných zemí,“ řekl.

„Bylo to velmi důležité setkání a nemyslím si, že bychom nějak zveličovali jeho význam,“ dodal. „Klíčově důležité je, že seděli v místnosti, plné kamer,“ vědomi si toho, že se jednání stane rychle veřejně známým.

I když vyvstala otázka, kdy se stane ústředním tématem tohoto shromáždění palestinská záležitost, měl pravdu Netanjahu, který v předvečer setkání žekl, že hlavním tématem bude Írán. Zatímco během konference přijeli i Palestinci, arabští představitelé se raději soustředili právě na Írán.

„Dříve byla středobodem palestinská otázka. Nyní (zástupci arabských států) říkají, že je nejdřív nutné vyřešit otázku Íránu,“ řekl Netanjahu. Ve skutečnosti se arabští představitelé, kteří se na summitu sešli, shodli, že izraelsko-palestinský mír nebude dosažitelný, dokud nebude vyřešen íránský problém.

15.02.2019 04:44 Daniel Žingor237Zdroj: HAMODIA

Klíčová slova