Praha Jeruzalém

Izraelská organizace shromáždila svědectví vojáků, kteří sloužili na hranicích pásma Gazy, aby přednesla obžalobu této teroristické organizace za porušování lidských práv a válečné zločiny.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News, 21. února 2019

Poté, co shromáždila desítky čestných prohlášení od záložníků v IDF o válečných zločinech a porušování lidských práv Hamasu podala ve čtvrtek organizace „Moje pravda“ žalobu proti této teroristické organizaci před Mezinárodním trestním tribunálem v Haagu (ICC).

Svědectví zahrnují případy, kdy byly ženy a děti využívají jako lidské štíty, rakety byly odpalovány z mateřských školek a zbraně přepravovány v sanitkách. Pro tuto kauzu bylo vybráno deset nejnovějších příkladů násilí za posledních sedm měsíců, včetně pokusu o infiltraci přes hraniční plot při akci, kterou Hamás označuje za „Velký pochod návratu“.

Jedno čestné prohlášení, citované deníkem Izrael Hayom, popisuje, jak Palestinci používali dítě jako lidský štít.

„Terorista hodil granát na jeden z našich džípů. V okamžiku, kdy pochopil, že ho vidíme, chytil dítě a držel ho blízko u sebe, aby na něj nikdo nevystřelil,“ popisoval očitý svědek.

Dobrovolníci Mé pravdy, neziskové apolitické organizace, shromáždili prvotřídní svědectví vojáků z první linie a vedoucích představitelů ministerstva obrany v rámci projektu Human Shields Project.

Na rozdíl od levicových organizací, které používají anonymní svědectví popisující údajné trestné činy týkající se lidských práv, které spáchala IDF, jsou zde podepsaná čestná prohlášení, přičemž jsou uvedeny rovněž pozice a hodnosti svědčících vojáků.

„Nastal čas skoncovat s vykonstruovanými příběhy, kterými mezinárodní společenství obviňuje vojáky IDF a Izrael,“ řekl předseda organizace Avihai Shorshan.

„Cynické a pravidelné zneužívání civilního obyvatelstva Palestinci vypráví skutečný příběh – příběh systematických válečných zločinů a hrozivého porušování lidských práv ze strany teroristických organizací. Svět musí pochopit, že oni jsou váleční zločinci a ne vojáci IDF, kteří pracují podle nejpřísnějších etických kodexů na světě. „

Moje pravda, založená v roce 2014 po operaci Ochranné ostří v reakci na velké množství dezinformací šířených ohledně jednání izraelských vojáků, předloží případ Mezinárodnímu trestnímu tribunálu prostřednictvím právníka Oriho Morada z Jeruzalémského institutu spravedlnosti (JIJ).

JIJ přednášela v Haagu už několik žalob, včetně posledního před třemi měsíci proti osobě Ismaila Haniyeha. Ředitel politbyra Hamasu byl tehdy obviněn ze spáchání válečných zločinů proti dětem z Gazy, jako například povzbuzování nezletilých k spáchání sebevražedných útoků. Nová svědectví také posílí důkazní jistotu v případě vedenému proti němu, řekl Morad.

„Musíme otočit směrovku,“ shrnul Shorshan. „Rozhodli jsme se přejít z obrany do útoku.“

24.02.2019 07:28 Daniel Žingor426Zdroj: World Israel News