Praha Jeruzalém

Vysoký představitel shrnuje setkání mezi Netanjahuem a Putinem, podle něhož nebyla definována žádná omezení pro činnost Izraele v Sýrii.

Autor: Nitzan Keidar, 27.2.2019 21:15

Vysoký politický představitel ve středu shrnul setkání předsedy vlády Benjamina Netanjahua s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

„Je možné říci, že krize sestřelení ruského letadla je za námi. Nevracíme se do Izraele se žádným omezením naší činnosti (v Sýrii), ale s jasnou politikou, že budeme ve svém jednání tam pokračovat,“ uvedl zdroj.

Předseda vlády sám po skončení jednání toto setkání definoval jako „velmi dobré“.

„Setkání se týkalo íránského vojenského usazování v Sýrii. Rozebírali jsme ho velmi podrobně, probírali příklady pokusů o toto ukotvení a kroků, které podnikáme,“ uvedl Netanjahu.

Dodal, že „se na diskusi aktivně podílel šéf vojenského zpravodajství a prezentoval tu zpravodajské materiály.“ Prezident Putin prokázal pochopení bezpečnostních potřeb Izraele a na závěr diskuse řekl, že to bylo „velmi užitečné“ setkání. Jsou takoví, kteří tvrdí, že se náš vztah zhoršil, ale to už vůbec není na stole – jsme na cestě ke spolupráci.“

Předseda vlády také hovořil o požadavku Izraele, aby Rusové neposílali do Sýrie pokročilé obranné systémy. „Izrael bude nadále podnikat kroky nezbytné k obraně vůči íránské agresi. Budeme to dělat s pokračováním vojenské koordinace, aby se zabránilo potenciálním třením.“

28.02.2019 07:39 Daniel Žingor144Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova