Praha Jeruzalém

Saeb Erekat naléhá na mezinárodní společenství, aby bojkotovalo nově vytvořenou jednotku amerického velvyslanectví, která bude řešit vztahy s Palestinci.

Od: Associated Press a World News, 7. března 2019

Palestinský představitel Saeb Erekat vydal ve čtvrtek prohlášení, v němž vyzval diplomatickou komunitu, aby se „neúčastnila jakéhokoli formálního vztahu nebo spolupráce“ s novou jednotkou pro palestinské záležitosti, která převezala odpovědnosti zrušeného amerického konzulátu.

Uzavření amerického konzulátu pro palestinské záležitosti tento týden rozzuřilo Palestince. Mluvčí ministerstva zahraničí Robert Palladino ve svém prohlášení vysvětlil, že je tento krok „veden globálním úsilím USA o zvyšování efektivity a účinnosti našich diplomatických závazků a operací.“

„Neznamená to změnu americké politiky v Jeruzalémě, (Judeji a Samaří) nebo v pásmu Gazy,“ dodal.

Nicméně režim Mahmúda Abbáse považuje tento krok za ponižující a považuje uzavření konzulátu za „downgrade“ přístupu Spojených států k Palestincům.

V rámci nové jednotky amerického velvyslanectví bude za vztahy Spojených států s Palestinci zodpovědný velvyslanec David Friedman, což je pevný zastánce židovských komunit v Judeji a Samaří.

Erekatova výzva k bojkotu je v souladu s postojem Palestinské samosprávy a její oficiální politikou odmítat kontakty s představiteli Spojených států napojených na administrativu D. Trumpa.

08.03.2019 06:07 Daniel Žingor126Zdroj: World Israel News

Klíčová slova