Praha Jeruzalém

Vůdce Hizballáhu vyzývá k finanční podpoře jeho terosŕistické skupiny a říká, že tím bojuje proti hospodářské válce vedené Izraelem a Spojenými státy.

Autor: Elad Benari, Kanada, 8.3.2019 23:53

Vedoucí představitel Hizballáhu Hassan Nasrallah vystoupil v pátek k 30. výročí založení Sdružení pro podporu islámského odporu – charitativní organizace, která získává pro Hizballáh peníze.

Nasrallah obvinil Izrael a Spojené státy, že proti Hizballáhu vedou kampaň nejen na bojišti, ale také na ekonomické úrovni a snaží se jim způsobit vážné finanční škody.

„Izraelci nevěří svý obranným systémům a bojí se, a proto si pořídili americké obranné systémy. Izraelská armáda se bojí války s námi a ví proč. V bitvě je zlomíme. Žádný pokročilý systém protiraketové obrany jim nepomůže,“ řekl podle Israel Hayom vůdce Hizballáhu.

Vyjadřoval se také k britskému rozhodnutí postavit politické křídlo Hizballáhu mimo zákon: „To, že Británie postavila politické křídlo Hizballáhu mimo zákon není konec příběhu, předpokládáme, že i další země podniknou stejný krok. Je to důsledek strachu z Izraele a Spojených států, kteří utrpěli porážku v boji proti nám, a tento strach je motivuje k tomu, aby s námi bojovali ekonomicky.“

Nasrallah vyzval muslimy po celém světě, aby i nadále posílali své dary Sdružení pro podporu islámského odporu, a řekl: „Hizballáh je v hospodářské válce. Dali nás na seznam teroristických organizací a přijímají proti nám násilná opatření, ale my jsme silní a zlomíme každého, kdo ohrožuje naši suverenitu. Jsme pyšní a odhodláni bránit náš lid a národ. Tato ekonomická válka vedená proti Hizballáhu je zaměřena nejen proti nám, ale také proti Íránu a Sýrii – to, čeho Amerika, Izrael a jejich spojenci nedosáhli v bitvě, se snaží dosáhnout prostřednictvím hospodářské války.“

Vůdce Hizballáhu v lednu v televizním projevu přerušil dlouhé ticho a slíbil, že jeho skupina bude i přes izraelskou operaci Northern Shield, ničící jejich snahy, pokračovat v kopání tunelů na izraelské území.

Nasralláhovo neobvykle dlouhé ticho vyvolalo spekulace o důvodech, které za ním stojí. Libanonská média informovala, že byl Nasrallah hospitalizován po srdečním záchvatu a jiné zprávy prohlašují, že bojuje s rakovinou.

Zprávy o tom, že je Nasrallah nemocný, však odmítl Hossein Amirabdollahian, asistent íránského mluvčího parlamentu Ali Larijaniho, který nazval toto tvrzení „největší lží nového roku“.

(Severoamerická kancelář Arutz Shevy vás informuje až do začátku šabatu v New Yorku. Čas uvedený ve všech článcích Arutz Shevy je však izraelský čas.)

10.03.2019 06:30 Daniel Žingor181Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova