Praha Jeruzalém

Papež František kritizoval „výbuch antisemitských útoků v různých zemích.“ „Silná a zkažená nenávist zakořeňuje.“

Od: AFP, 10.3.2019 8:23

Papež František v pátek kritizoval „výbuch antisemitských útoků v různých zemích“, které pro křesťany představují „popírání jejich vlastního původu“.

„Velmi mne znepokojuje šíření ovzduší bezbožnosti a zuřivosti na mnoha místech světa, v němž zakořenuje silná a zkažená nenávist,“ řekl papež ve Vatikánu.

„Židé a křesťané navíc sdílejí bohaté duchovní dědictví, které nám dovoluje dělat hodně dobrého společně,“ řekl papež návštěvní delegaci amerického židovského výboru.

„V době, kdy je Západ vystaven odosobněnému sekularismu, je na věřících, aby se navzájem hledali a spolupracovali na tom, aby byla božská láska pro lidstvo viditelnější,“ řekl papež.

František vzdal hold Nostra Aetate (V naší době) – deklaraci Druhého vatikánského koncilu, který v roce 1965 po staletích antisemitismu ustanovil respekt římských katolíků k jiným náboženstvím včetně judaismu.

František v pondělí oznámil, že Vatikán v březnu příštího roku otevře tajné archivy válečného papeže Pia XII. To by mohlo lépe osvětlit, proč se katolické církvi nepodařilo více zasáhnout proti holocaustu.

Vědci se po dlouhou snažili prozkoumat archivy Druhé světové války v tom, co považují za nedostatek silného postoje Pia XII. (1939-1958) vůči masakrování Židů německými nacisty, postoje odsuzovaným jako forma pasivní spoluviny.

11.03.2019 04:31 Daniel Žingor205Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News