Praha Jeruzalém

„Budeme i nadále hájit práva Palestinců a náboženských míst Jeruzaléma pro celý muslimský svět až do našeho posledního dechu,“ řekl Erdogan.

Autor: David Isaac, World Israel News, 13. března 2019

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu zaútočil na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a označil ho za „vraha, který utlačuje palestinský národ.“ Erdogan takto komentoval nedávné napětí na Chrámové hoře.

V úterý Izrael uzavřel Chrámovou horu poté, co tu Palestinci vypálili izraelskou policejní stanici. Jeden policista byl nadýcháním se kouře lehce zraněn. Chrámová hora byla znovu otevřena ve středu. Napětí ovšem zůstává vysoké.

„Budeme i nadále hájit práva Palestinců a náboženských míst Jeruzaléma pro celý muslimský svět až do našeho posledního dechu. Namísto ukončení okupace se mě snaží napadat na sociálních sítích, aby získal hlasy ve volbách, “řekl Erdogan k Netanjahuovi.

V úterý Netanjahu napsal na Twitteru: „Turecký tyran Erdogan útočí na izraelskou demokracii, zatímco jejich soudci a novináři sedí ve vězení. To je snad vtip. Izrael je demokracie, ve které mají všichni občané stejná práva, včetně dvou milionů arabských občanů.“

V uplynulých letech se Turecko usilovalo o získání vlivu na Chrámové hoře, považované za třetí nejsvatější místo islámu. Země, pod vedením Erdogana, nalévá peníze do východních, silně arabských částí města, aby tam získala vliv.

Chrámová hora, nejsvatější místo judaismu, je místem, kde stály První i Druhý chrám.

Izrael Hayom v červenci 2018 oznámil, že istanbulská nadace Our Heritage Foundation v Jeruzalémě utratila 40 milionů dolarů za renovaci 46 mešit a 70 bytů a kompletně zrekonstruovala apartmány v blízkosti Chrámové hory.

14.03.2019 05:48 Daniel Žingor215Zdroj: World Israel News

Klíčová slova