Praha Jeruzalém

V reakci na raketový útok na centrální Izrael IDF útočí na cíle v Gaze. Mluvčí IDF: Hamas je zodpovědný za útok na Gush Dan.

Autor: Elad Benari, 15.3.2019 3:57

V reakci na raketovou palbu na centrální Izrael zahájilo izraelské letectvo ve čtvrtek v noci útok na cíle v Gaze.

Krátce po zahájení útoku IDF v Gaze zněly sirény v oblasti Eshkol a později v oblastech Shaara Hanegeva a Sdota Negeva.

Směrem k jižnímu Izraeli byly vypáleny nejméně tři rakety. Jedna raketa minula svůj cíl a vybuchla uvnitř Gazy. Další raketa byla zachycena systémem Iron Dome.

Palestinský arabský kanál Al-Rad uvedl, že IDF zaútočila na 10 míst Hamásu a Islámského džihádu v Gaze. „Ministerstvo zdravotnictví“ vedené Hamasem v Gaze uvedlo, že při izraelských útocích nedošlo k žádným zraněním.

Mluvčí IDF mezitím potvrdil, že za raketový útok na centrální Izrael je zodpovědný Hamas.

Ve čtvrtek v noci proběhly v Kirya v Tel Avivu bezpečnostní konzultace s premiérem a ministrem obrany Benjaminem Netanjahuem.

Politický zdroj po konzultacích uvedl, že byla ohledně reakce Izraele „učiněna rozhodnutí“.

Konzultace se zúčastnili náčelník štábu Aviv Kochavi, ředitel Národní bezpečnostní rady Meir Ben-Shabbat, ředitel Izraelské bezpečnostní agentury (Shin Bet) Nadav Argaman a vyšší představitelé obrany.

Po odpálení dvou raket z Gazy – ve čtvrtek asi v 21:00 – se v Tel Avivu a po celém Gush Danu rozezněly alarmy.

Mluvčí IDF uvedl, že „varovné a detekční systémy zafungovaly. Naše protivzdušná obrana nebyla narušena. Při incidentu nebyly hlášeny žádné škody ani zranění a pro obyvatelstvo nebyly vydány žádné zvláštní pokyny.“

Zdroje v Gaze potvrdily, že rakety byly skutečně vystřeleny z pásma Gazy, ale stále není jasné, která organizace za raketovou palbou je.

Teroristické organizace Hamas i Islámský džihád vydaly oficiální prohlášení, že s raketovou palbou na centrální Izrael nemají nic společného.

Hamas dokonce šel tak daleko, že slíbil, že podnikne kroky proti těm, kdo jsou za raketovou palbu na střední Izrael zodpovědní.

„Raketová palba proběhla bez souhlasu palestinských frakcí. Bezpečnostní síly v pásmu Gazy přijmou opatření proti těm, kteří porušili národní konsenzus,“ uvedlo „ministerstvo vnitra Hamasu“ v Gaze.

15.03.2019 04:05 Daniel Žingor238Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova