Praha Jeruzalém

Desítky zraněných Hamasem při potlačení demonstrantů protestující proti životním nákladům v Gaze.

Autor: Dalit Halevi, 17.3.2019 2:37

Oficiální tisková agentura Palestinské samosprávy (PA) Wafa oznámila, že ozbrojenci Hamasu zaútočili ostrou palbou a holemi na stovky obyvatel po celém pásmu Gazy požadujících zlepšení svých životních podmínek a zrušení poplatků a daní vybíraných ze základního zboží.

Wafa citovala očité svědky, kteří uvedli, že ozbrojení bojovníci Hamasu pronásledovali demonstranty, kteří se na základě výzev hnutí mládeže pokoušeli dostat na místa setkání v několika městech Gazy. Výzva směřovala ke společenským protestům pod heslem „Chceme žít.“

Násilné střety se konaly na náměstí Shati, na křižovatce Al-Azhar University, v sousedství al-Rimal, v tržní oblasti Sheikh Radwan, na náměstí Al-Jal’a v Gaze a v Khan Yunis, Balah a v táborech al-Maghazi a al-Bureij.

Podle této zprávy dokázali demonstranti na několika místech zapálit pneumatiky a vyvěsit transparenty, aby tak protestovali proti výši životních nákladů a proti násilí vůči nim.

Demonstrace proti výši životních nákladů pokračovaly v Gaze v sobotu již třetí den po sobě. V pátek byly zrušeny takzvané „pochody návratu“ podél hraničního plotu s Izraelem, což se mohlo sttát ve světle šíření společenského protestu namířeného proti autoritám Hamasu.

Obrázky zveřejněné na sociálních sítích ukazují obyvatele Gazy, včetně mladých lidí, vážně zraněné milicemi Hamasu.

17.03.2019 06:20 Daniel Žingor131Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova