Praha Jeruzalém

Po „dramatickém raketovém útoku na konci týdne“, necelý měsíc před volbami, volají někteří z kandidátů po „porážce Hamasu“.

Od: JNS.org a World Izrael News,  16. března 2019

Jako odplatu za dvě rakety Fajr dlouhého doletu vypálené z pásma Gazy směrem k Tel Avivu, zasáhlo izraelské válečné letectvo ve čtvrtek v noci více než 100 cílů Hamásu.

Poté byly z Gazy odpáleny další rakety a v židovských komunitách podél hranic třikrát spuštěny varovné sirény. Na Izrael bylo údajně vystřeleno devět raket – šest z nich bylo zachyceno systémem protivzdušné obrany Iron Dome, dvě dopadly na otevřené pole a jedna selhala ječtě v pásmu Gazy.

V Izraeli nebyla hlášena žádná zranění; nicméně, fragmenty sestřelené rakety dopadly v mateřské škole ve Sderotu.

Dramatická eskalace se odehrála cca měsíc před izraelskými volbami a jen dva měsíce před tím, než bude Tel Aviv hostit mezinárodní soutěž Eurovision.

V důsledku toho řada politiků a kandidátů do Knessetu požadovala, aby Izrael na raketové útoky zareagoval.

Ve čtvrtek večer vyzval Svaz stran pravicových stran premiéra Benjamina Netanjahua, aby rozhodně reagoval s cílem „obnovit bezpečnost a národní čest státu Izrael“.

Šéf Yisrael Beiteinu Avigdor Lieberman, jehož rezignace kvůli Netanjahuově dohodě o příměří s Hamasem vyvolala předčasné volby, na Twitteru na vládu zaútočil kvůli převodu finančních prostředků do Gazy právě tento týden: „Převádění peněz nám klid nepřináší. Naopak podněcuje další provokace.“

Spoluzakladatel Nové pravice a současný ministr školství a diaspor Naftali Bennett prohlásil, že „nastal čas porazit Hamas jednou provždy. Žádná další střelba na písečných dunách, abychom nepřítele zranili, je čas na nekompromisní a systematickou neutralizaci vůdců Hamasu.“

Dlouholetá novinářka Caroline Glicková, nová naděje Nové pravice do Knessetu, dodala: „Gantz a Ya’alon, kteří nechtějí ani ničit tunely Hamasu, to prostě neudělají,“ a řekla, že křeslo ministra obrany by měl dostat Bennett.

Dvojka Modré a bílé Yair Lapid řekl: „Kdo nebude v Gaze proti Hamasu jednat z pozice síly, získá rakety dopadající na Tel Aviv. V naší vládě bude nulová tolerance vůči palbě na Izrael a budeme důrazně reagovat na jakékoli porušení bezpečnosti státu a jeho obyvatel.“

Netanjahu na posledním nedělním zasedání kabinetu (před týdnem) řekl: „Slyšel jsem, že lidé z Gazy říkají, že jelikož jsme ve volební kampani, je rozsáhlá operace vyloučena. Říkám Hamasu – nepočítejte s tím.“

„Uděláme vše, co je v našich silách, abychom v oblasti pásma Gazy a na jihu obecně obnovili bezpečnost a klid,“ dodal.

Předehra války?

Poslední útok znamenal, že byly na Tel Aviv odpáleny první rakety od doby, kdy IDF v Gaze v roce 2014 odstartovala akci „Ochranné ostří“.

Během akce Ochranné ostří v roce 2014 vydával Netanjahu rozkazy z ústředí IDF v Kiryi v Tel Avivu ve spolupráci s tehdejším ministrem obrany Moshe Ya’alonem tehdejším náčelníkem generálního štábu IDF generálem Benny Gantzem. Gantz a Ya’alon jsou nyní vůdci politické strany Modrá a bílá, která je považována za hlavního soupeře Netanjahuovy strany Likud.

Nebyla hlášena žádná zranění, i když pět lidí bylo hospitalizováno v následku prožitého šoku. V pátek odpoledne se zdálo, že je egyptské příměří dodržováno, bez dalších útoků ze strany palestinských teroristických frakcí nebo represí ze strany Izraele.

Zatímco Hamas zahájení útoku popíral, izraelské mise proti teroristickým cílům byly prováděny po celou noc, včetně útoků na centrum hnutí Hamas v jižním pásmu Gazy a základny pro námořní komanda Hamasu.

Navzdory desítkám náletů nezaznamenalo „ministerstvo zdravotnictví„ Hamasu v Gaze žádné oběti.

Některé zprávy naznačily, že útok mohl zahájit palestinský Islámský džihád, o němž je známo, že má ve svém arzenálu rakety Fajr. Teroristická skupina však jakoukoli účast popřela.

Město Tel Aviv nařídilo, aby se otevřely protiletadlové kryty, ale nevydalo žádné zvláštní pokyny a povzbudilo obyvatele, aby pokračovali v životě jako obvykle.

Palestinská média uvedla, že se vůdci Hamasu poschovávali a v očekávání izraelských represí byla jejich vojenská sídla evakuována. Další zprávy říkají, že IDF v rámci připravy na bombardování nařídila egyptské delegaci v Gaze, aby ji okamžitě opustila.

17.03.2019 11:27 Daniel Žingor152Zdroj: World Israel News

Klíčová slova