Praha Jeruzalém

Představitel PA zodpovědný za záležitosti Jeruzaléma odmítá rozhodnutí izraelského soudu, kterým se Zlatá brána na Chrámové hoře uzavírá.

Autor: Dalit Halevi, 18.3.1919 4:13

Adnan al-Husayni, představitel Palestinské samosprávy (PA) zodpovědný za záležitosti Jeruzaléma, v neděli popsal rozhodnutí izraelského soudu, kterým bylo nařízeno uzavření Zlaté brány na Chrámové hoře jako „prázdné, neplatné a bezcenné“.

Ve svém prohlášení v reakci na rozhodnutí soudu Husayni uvedl, že nemuslimové nemají žádnou pravomoc rozhodovat o Chrámové hoře a že tuto pravomoc má pouze Waqf.

„Rozhodnutí bylo učiněno jako součást izraelské předvolební kampaně a v rámci aspirací extremistických izraelských prvků zasahovat v mešitě Al-Aksá, a proto v sobě nese veliké nebezpečí,“ napsal. „Mešita Al-Aksá a její rozloha 144 dunamů patří výhradně muslimům a izraelské právo nebo soud nad ní nemá žádnou pravomoc.“

Husajn dodal, že rozhodnutí izraelského soudu je „receptem na náboženskou válku, kterou se snaží prosadit pravicové izraelské elementy, protože žádný muslim nebude souhlasit s tímto agresivním a nebezpečným rozhodnutím, které bylo učiněno jako součást dlouhé série izraelských útoků proti mešitě.“

Zlatá brána, známá také jako Brána milosrdenství nebo v arabštině Bab al-Rahma, byla během posledních 16 let uzavřena, protože bylo zjištěno, že ti, kteří tuto lokalitu provozují, jsou napojeni na teroristickou organizaci Hamas.

Během posledních několika týdnů došlo na Chrámové hoře k nepokojům a střetům, když se muslimové pokoušeli o násilný vstup do uzavřené části.

Při jednom incidentu, vzbouřenci pronikli do Zlaté brány a následně byli policisté instruováni, aby mezi ně pronikli, ale nevyváděli je ven.

Hnutí Fatah, které řídí předseda Palestinské samosprávy (PA) Mahmúd Abbás, označilo uzavření brány Izraelem za „zločin a provokaci priti citům všech muslimů“.

Chrámová hora byla po znovusjednocení Jeruzaléma v Šestidenní válce v roce 1967 ponechána v rukou jordánského Waqf. Waqf této výhody využil a odstranil všechny známky starověké židovské přítomnosti na tomto židovském svatém místě.

Představitelé PA odmítají izraelské pokusy prosazovat zákon na tomto místě a obviňují Izrael z pokusu „judaizovat“ Chrámovou horu a Jeruzalém.

18.03.2019 05:30 Daniel Žingor641Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova