Praha Jeruzalém

Trump vyzývá k uznání suverenity Izraele nad Golanskými výšinami.

Od: Arutz Sheva, AFP, 21.3.2019 18:56

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek vydal bezprecedentní oznámení a vyzval USA, aby oficiálně uznaly svrchovanost Izraele nad Golanskými výšinami.

Trump ve tweetu napsal: „Po 52 letech je na čase, aby Spojené státy plně uznaly izraelskou suverenitu nad Golanskými výšinami, které mají pro stát Izrael a stabilitu v regionu zásadní strategický a bezpečnostní význam!“

Trump nazval toto území „kriticky strategického a bezpečnostního významu pro stát Izrael a regionální stabilitu“.

Ještě dřív ve čtvrtek podle zpráv izraelského Channel 13 uvedli vysocí izraelští představitelé, že věří, že Trump příští týden formálně uzná izraelskou suverenitu nad Golanskými výšinami.

Tento krok končí desetiletí trvající americkou politikou neuznávání izraelské anexe tohoto strategického místa.

Izrael obsadil výšiny během Šestidenní války v červnu 1967, poté, co syrská armáda využívala tuto strategický vyvýšenou pozici s výhledem na celou Galileu k útokům na izraelská města a farmy.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Trumpovo oznámení ocenil.

„V době, kdy se Írán snaží využít Sýrii jako platformu pro zničení Izraele, prezident Trump odvážně uznává izraelskou suverenitu nad Golanskými výšinami,“ napsal Netanjahu na svém osobním twitwrovém účtu. „Děkuji vám, pane Trumpe!“

Trump bude hostit Netanjahua v Bílém domě příští pondělí a úterý. Izraelský vůdce, který usiluje o své znovuzvolení, bude ve Washingtonu na výroční konferenci proizraelské lobbistické skupiny Americko izraelského výboru veřejných záležitostí (AIPAC).

Změna v pohledu na Golanské výšiny byla naznačena už před týdnem, když ministerstvo zahraničí US změnilo svůj obvyklý popis oblasti z „okupované“ na „Izraelem kontrolované území“.

22.03.2019 06:22 Daniel Žingor131Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova