Praha Jeruzalém

Po podobném oznámení honduraského prezidenta, řekla na konferenci AIPAC i rumunská premiérka, že její vláda přemísune své velvyslanectví do Jeruzaléma.

Autor: Yoni Kempinski, Washington, 24.3.1915 15:55

V neděli rumunská premiérka Viorica Dăncilă oznámila, že plánuje přemístit velvyslanectví svého národa v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Dăncilă, která v neděli ráno vystoupila na výroční konferenci Amerického výboru pro veřejné záležitosti ve Washingtonu, řekla, že její vláda přesune rumunské velvyslanectví do izraelského hlavního města.

„Jsem ráda, že dnes mohu před tímto publikem AIPAC oznámit… Já, jako premiérka vlády Rumunska, kterou řídím, že přesuneme naše velvyslanectví do Jeruzaléma, hlavního města státu Izrael.“

„Můžu vám slíbit toto: Rumunsko zůstane Vaším loajálním přítelem a nejsilnějším evropským hlasem na podporu židovského národa a státu Izrael.“

Ministr školství Naftali Bennett (Nová pravice) poděkoval rumunské premiérce, když tweetoval, že ho její oznámení „zahřálo u srdce“.

„Děkuji rumunské @Dancila_PM! Jeruzalém je srdcem židovského lidu a naše srdce jste dnes zahřáli!  V uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele se k Vám bude muset připojit celý svět!“

Oznámení přišlo bezprostředně po podobném prohlášení honduraského prezidenta Juana Orlanda Hernandeze, který slíbil, že jeho vláda „okamžitě“ otevře nové velvyslanectví v Jeruzalémě.

„Honduras okamžitě otevře naši oficiální diplomatickou misi, což rozšíří naše velvyslanectví do hlavního města Izraele, Jeruzaléma.“

Kromě Hondurasu už své ambasády do Jeruzaléma přesunuly také USA a Guatemala. Paraguay také v roce 2018 přesunula své velvyslanectví do izraelského hlavního města, ale jen aby ho následně zase přesunula zpět do Tel Avivu.

Několik zemí projevilo zájem o potenciální přemístění svých velvyslanectví do Jeruzaléma, včetně Brazílie, Austrálie a České republiky.

25.03.2019 06:26 Daniel Žingor155Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova