Praha Jeruzalém

V pondělí 25. 3. 2019 v brzkých ranních hodinách došlo k raketovému útoku ze strany islámských teroristů z Pásma Gazy na rezidenční oblast v centrální části Izraele, jehož důsledkem bylo zničení jednoho obytného domu a sedm zraněných civilistů, včetně dvou malých dětí.

Jedná se o několikátý obdobný útok mířící na rezidenční oblasti Izraele v posledních dnech či týdnech (vedle raketových útoků došlo k napadení autobusu apod.), a to v době, kdy trochu paradoxně Rada pro lidská práva OSN v Ženevě v minulém týdnu projednávala údajná porušování lidských práv ze strany Izraele, aniž by se OSN zabývala dlouhodobým ohrožováním bezpečnosti i životů izraelských občanů ze strany teroristické organizace Hamas, jež vládne v Pásmu Gazy s Izraelem sousedícím, anebo podpory rodin teroristů ze strany Palestinské samosprávy. Je příznačné, že útok přišel jen několik dní poté, co UNHRC znovu skandálním způsobem v několika rezolucích Izrael odsoudil.

V této souvislosti Aliance pro Izrael (API) žádá představitele České republiky, vládu i Parlament, aby tyto útoky veřejně odsoudili, vyjádřili jeho jasné právo na adekvátní reakci a zároveň podnikli kroky v oblasti diplomacie na úrovni OSN a EU.

Oceňujeme postoj České republiky, jejíž zástupce v Ženevě odmítl rezoluci odsuzující Izrael za to, že brání své obyvatelstvo před útoky z Pásma Gazy, a správně poukázal na to, že se vůbec nezabývala odpovědností hnutí Hamás za neustálé útoky. Žádáme českou vládu, aby i nadále důsledně odmítala všechny obdobně jednostranné rezoluce OSN, a naopak požadovala schválení rezolucí, které odsoudí útoky na civilní obyvatele, finanční odměny pachatelům teroristických útoků a jejich rodinám.

Zároveň žádáme českou diplomacii, aby se na úrovni EU zasadila o to, aby finanční podpora Palestinské samosprávy byla podmíněna tím, že bude terorismus vůči izraelským občanům jednoznačně odsuzovat, zastaví finanční podporu rodin teroristů a stáhne z oběhu učebnice, které vykreslují Židy podle nejhorších antisemitských stereotypů a vyzývají k jejich zabíjení.

Za Alianci pro Izrael (API) zdraví

Denis Doksanský, JUDr. Tomáš Kraus, RNDr. Mojmír Kallus

 

Aliance pro Izrael (API) je volné seskupení institucí i osobností, které spolupracují a koordinují své aktivity směřující k podpoře dobrých vztahů mezi Českou republikou a Státem Izrael a odmítání antisemitismu v jakékoli podobě.

Zakládajícími členy API jsou: Institut Williama Wilberforce, Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ), B´nai B´rith Renaissance Praha, Centrum Sion, Keren Kajemet Leisrael (KKL) a Dny pro Izrael. První společnou akcí byl mezinárodní seminář „Role EU při podpoře míru: Politika EU vůči Jeruzalému a dvoustátnímu řešení“, který proběhl v Poslanecké sněmovně PČR pod záštitou poslance Jana Bartoška (KDU-ČSL) a Miloslava Janulíka (ANO) počátkem ledna, jehož se zúčastnili delegáti z 15 zemí.

26.03.2019 04:45 Daniel Žingor307Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova