Praha Jeruzalém

Izraelská válečná letadla útočí na cíle Hamásu v Rafahu. Rakety vystřelené na Aškelon zachytil Iron Dome.

Autor: Elad Benari, 27.3.2019 4:24

Mluvčí IDF v úterý v noci oznámil, že izraelská letadla a letadla zaútočily na řadu teroristických cílů na vojenské složky teroristické organizace Hamas v Rafahu v jižním pásmu Gazy.

Útok byl proveden v odplatě za odpálení rakety z pásma Gazy na izraelské území, vypuštění výbušných balónů a zapálení kamuflážního požáru kolem vojenského postu z úterka.

„Teroristická organizace Hamasu nese odpovědnost za všechno, co se děje v pásmu Gazy a vychází z něj.“

„IDF je odhodlána plnit úkol chránit občany Izraele a je připravena na různé scénáře a podle potřeby své útoky zintenzivnit,“ říká prohlášení mluvčího IDF.

Po náletu, těsně před čtvrtou hodinou ráno, zazněla v průmyslové zóně Aškelonu siréna. Mluvčí IDF uvedl, že jedna raketa byla identifikována jako raketa, která byla na izraelské území odpálena z pásma Gazy a byla zachycena systémem Iron Dome.

Před tím v úterý večer zaútočila válečná letadla IDF na řadu teroristických cílů v jižním pásmu Gazy, včetně vojenské složky a místa výroby zbraní patřícího teroristické organizaci Hamasu v Khan Yunis.

Po izraelském náletu se rozezněly sirény v průmyslové zóně Aškelonu. IDF uvedla, že jedna raketa byla odpálena směrem k této oblasti a zneškodněna protiraketovým systémem Iron Dome.

V úterý večer zazněly sirény v regionu Eshkol v jižním Izraeli. Raketa explodovala v otevřeném prostoru poblíž jedné z místních komunit.

Podle IDF, „Po zprávách o poplachu v Eshkolu, byl jeden odpal na izraelské území identifikován jako pocházející z pásma Gazy.“

Siréna se rozezněla jen 15 minut poté, co IDF vydalo oficiální oznámení o návratu k normálnímu stavu a zrušení všech omezení uložených obyvatelům pásma Gazy a Netivot, Ofakim, Ashkelon, Merhavim, Hof Ashkelon a Bnei Shimon.

27.03.2019 05:56 Daniel Žingor223Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova