Praha Jeruzalém

Státní tajemník: Rozhodnutí uznat svrchovanost Izraele nad Golanskými výšinami pomůže vyřešit konflikt mezi Izraelem a PA.

Autor: Elad Benari, 28.3.2019 4:01

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ve středu řekl, že rozhodnutí Trumpovy administrativy uznat suverenitu Izraele nad Golanskými výšinami pomůže vyřešit izraelsko-palestinský arabský konflikt.

„Věříme, že se tím zvyšuje pravděpodobnost, že se vyřeší konflikt mezi Izraelem a Palestinci. Domníváme se, že to mluví jasně a nedává prostor jakékoli nejistotě ohledně toho, jak budeme postupovat do budoucna,“ uvedl Pompeo pro Podvýbor státu, zahraničních operací a souvisejících programů Výboru pro domácí rozpočty, když diskutoval o finančních požadavcích na rok 2020.

Na stejném zasedání Pompeo předkládal, že se připravovaný mírový plán USA rozejde s dlouhodobým porozuměním v otázkách, jako je Jeruzalém a izraelské komunity, a řekl, že starý přístup selhal.

„Jsem si naprosto jistý, že to, co bylo zkoušeno dřív, selhalo a jsem optimista v tom, že to, co děláme, nám dá větší pravděpodobnost, že dosáhneme výsledků, které by přinesly prospěch jak obyvatelům Izraele, tak i Palestincům,“ řekl podle AFP.

Pompeo opakovaně zpochybnil předchozí přístup, když se ho představitelka Demokratů Nita Loweyová zeptala, zda Trumpova administrativa stojí za desetiletí drženou pozicí USA podpory dvoustátního řešení.

Pompeo řekl, že Spojené státy chtějí „rozšířit diskusi“, když kladou otázky ohledně předchozího zaměření mírové dohody na ustanovení hranic, vzájemného uznání postavení Jeruzaléma, židovských komunit v Judsku a Samaří a palestinských „uprchlíků“.

„To jsou otázky, které jsme diskutovali až doposud a vedlo nás to tam, kde jsme dnes – žádná dohoda,“ řekl Pompeo.

Americký plán bude „založen na faktech na místě a realistickém hodnocení toho, co by přineslo dobrý výsledek,“ dodal.

Mírový plán Trumpovy administrativy by měl být představen po volbách v Izraeli 9. dubna. Zatímco toho o plánu víme jen málo, Trumpův hlavní poradce a zeť Jared Kushner o něm nedávno uvolnil několik podrobností.

Kushner, který na plánu spolupracuje s Trumpovým regionálním vyslancem Jasonem Greenblattem, řekl, že „je velmi podrobný a zaměří se na vymezení hranic a poskytne řešení hlavních otázek, které jsou kontroverzní a budou vhodné pro současnou situaci na místě.“

Předseda palestinské samosprávy (PA) Mahmúd Abbás odmítl americký mírový plán dříve, než byl odhalen.

Od té doby, co prezident Donald Trump v prosinci roku 2017 uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele, PA bojkotuje USA.

Premiér Benjamin Netanjahu zatím prokázal vůči plánu větší otevřenost. Během summitu ve Varšavě během minulého měsíce Netanjahu řekl: „Nemyslím si, že by někdo z nás měl tento plán odmítnout a odmítnout tuto iniciativu americké vlády dříve, než bude vůbec předložen.“

28.03.2019 06:35 Daniel Žingor169Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova