Praha Jeruzalém

V předvolebním rozhovoru premiér Netanjahu slibuje, že nebude rušit osady ani se vzdát kontroly nad bezpečností Judeje a Samaří.

Od: Arutz Sheva, 7.4.2019 00:03

V rozhovoru s editorem konzervativního týdeníku premiér Benjamin Netanjahu řekl, že už poradci Bílého domu Jaredovi Kushnerovi a americkému zvláštnímu vyslance na Blízkém východě Jasonovi Greenblattovi řekl, že nemůže být žádný palestinský stát.

V rozhovoru, který byl zveřejněn v pátek v hebrejštině, editor Makor Rishon Hagai Segal nastolil otázku „Dohody století“ amerického prezidenta Donalda Trumpa, která, jak řekl, bude „pravděpodobně na stole hned po volbách“.

Ale premiér Netanjahu řekl, že neví, kdy Američané tento plán představí.

„Ptal jsem se na tuto otázku při návštěvě Washingtonu a nedostal jsem odpověď: Kdyby chtěli představit plán hned po volbách, řekli by to. V každém případě jsem sdělil můj přístup k tomuto plánu. Nepřijmu žádný plán, který by zrušil byť i jedinou osadu nebo vyhnal jediného osadníka,“ řekl Netanjahu.

Hagai Segal: Mohla by existovat palestinská suverenita nad židovskými osadami?

Netanjahu: „Určitě ne. Ani nad jednou. Správa na západ od řeky Jordán zůstane v našich rukou. Máme odpovědnost za řízení bezpečnosti v celé oblasti. To jsou naše podmínky. Nespácháme sebevraždu, abychom získali jeden pozitivní článek v New York Times, jehož platnost by nepřekročila dvě hodiny.“

Hagai Segal: Co od vás tedy Palestinci dostanou?

„Budou žít své vlastní životy,“ odpověděl premiér Netanjahu. „Nemáme zájem spravovat Nablus.“ Zopakoval, že „pokud jde o něj, existují tři nepohnutelné podmínky: Žádní osadníci nebudou vysídleni a za druhé, my jsme ti, kdo spravují bezpečnost v celé oblasti na západod Jordánu. Třetí – já nerozdělím Jeruzalém.“

07.04.2019 06:10 Daniel Žingor497Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News