Praha Jeruzalém

Vedoucí představitel Hamasu: Netanjahuova vyjádření ohledně dobytí Gazy jsou směšná a spíš je na pořadu dne mluvit o osvobození Tel Avivu.

Autor: Dalit Halevi, 8.4.2019 00:14

Hamas je, ohledně hrozby premiéra Benjamina Netanjahua k možnosti dobýt Gazu při scénáři eskalace teroru proti Izraeli, nevyzpytatelný.

Sami Abu Zuhri, senior člen teroristické organizace v Gaze, napsal v neděli na Twitteru, „Netanjahuova vyjádření ohledně dobytí Gazy jako reálné možnosti jsou směšná. On musí vědět, že určitě přijde osvobození Tel Avivu.“

Netanjahu minulý čtvrtek v rozhovoru řekl, že „všechny možnosti, včetně dobytí Gazy, jsou na stole, v souladu s tím, co je dobré pro stát Izrael“.

Zdůraznil však, že se nebude pouštět do „zbytečných válek“ a že by válku v Gaze nařídil až poté, co budou všechny ostatní možnosti vyčerpány.

Hamas se snaží odradit Izrael od vojenské akce v pásmu Gazy prostřednictvím zrychleného vývoje vojenských raket s dlouhým doletem, z nichž některé byly nedávno odpáleny na centrální Izrael.

Vůdce Hamásu Yahya Sinwar v sobotu varoval Izrael, že „pokud bude Gaza vtažena do války, Izrael bude trpět. Nebude evakuovat jen města sousedící s Gazy, ale také Ašdod, Aškelon a dokonce i Tel Aviv.“

„Naše prsty jsou stále na spoušti a zůstanou tam, aby ochránily palestinský národ. Hamas bude mečem a štítem pro palestinský lid,“ dodal.

Egypt v současnosti pracuje na zprostředkování dohody mezi Izraelem a Hamasem, která ukončí jak raketové útoky, tak vypouštění výbušných a zápalných balónů, jakož i násilných protestů pořádaných týdně podél hranic Gazy a Izraele.

Izrael na oplátku zmírnil omezení rybolovné oblasti a postupně otevírá přechody Gazy, aby umožnil přísun dalšího zboží.

Později Izrael umožní, aby peníze z Kataru doputovaly do Gazy. Prostředky jsou určeny na zlepšení vodovodní, kanalizační a energetické infrastruktury Gazy.

08.04.2019 05:40 Daniel Žingor171Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova