Praha Jeruzalém

„Pravicový blok vedený Likudem jednoznačně zvítězil. Děkuji izraelským občanům za jejich důvěru,“ uvedl Netanjahu v úterý večer v ústředí Likudu.

Autor: Terri Nir, World Israel News, 10. dubna 2019

Byl to v úterý v 10 večer napjatý národní volební den. Průzkumy ukazovaly na Modrou a bílou v čele státu nebo na stejné úrovni s Likudem.

Hned po třetí hodině ráno však premiér Benjamin Netanjahu vyšel jako jasný vítěz. Likud vedl 35 ku 34 nad Modrou a bílou. Po nich následovaly náboženské a pravicové strany – přirození partneři Likudu – a postavili Netanjahua do silné pozice, aby spolu vytvořili příští vládu.

„Pravicový blok vedený Likudem jednoznačně zvítězil,“ řekl Netanjahu tisícům příznivců v ústředí Likudu. „Dnes večer budu s našimi přirozenými partnery vytvářet pravicovou vládu… Toto je noc ohromného, ​​ohromného vítězství.“

„Už dnes večer téměř všichni z nich veřejně prohlásili, že mi doporučují, abych vytvořil příští vládu,“ řekl. „Mám v úmyslu tuto práci udělat rychle, abych tak vytvořil národní, stabilní vládu.“

„Bude to pravicová vláda, ale mám v úmyslu být premiérem všech občanů Izraele – pravice i levice, Židů i nežidů. Všech občanů Izraele, “prohlásil.

S vědomím hlavních úkolů, kterým Izrael v oblasti bezpečnosti, ekonomiky, společnosti a zahraničních vztahů čelí, vyjádřil Netanjahu víru, že „budeme schopni čelit všem těmto výzvám“.

Například, pokud jde o „cestu k míru s arabskými národy“, řekl „i když tu teď mluvíme, děje se to.“

Izraelský vůdce se slzami v očích poděkoval své ženě a dětem za jejich podporu, přičemž poznamenal, „kolika utrpeními si moje rodina musela projít“ během zvlášť kruté volební kampaně plné zmatků a pomluv.

10.04.2019 06:00 Daniel Žingor242Zdroj: World Israel News

Klíčová slova