Praha Jeruzalém

Nový kabinet PA formuluje plány na posílení pozic Palestinců v oblasti C a ve východním Jeruzalémě.

Autor: Dalit Halevi, 14.4.2019 4:46

Šéf kabinetu palestinské samosprávy (PA) Mohammad Shtayyeh v sobotu řekl, že jeho kabinet byl schválen předsedou PA Mahmúdem Abbásem a že má v úmyslu pracovat na posílení pozic palestinských obyvatel v jejich zemi.

V rozhovoru pro Palestine TV Shtayyeh řekl, že předsednictví, vláda, bezpečnostní služby, soudnictví, informační systém, hnutí Fatah a členské organizace OOP pracují na posílení legitimity OOP a jejího vůdce Abbáse.

Podle Shtayyeha má jeho kabinet plány týkající se bydlení v oblasti C Judeje a Samaří, která je pod izraelskou bezpečnostní a civilní kontrolu, tím, že posílí vytrvalost jeho obyvatel a bude mařit izraelské aktivity.

Poznamenal, že politika posilování vytrvalosti obyvatel Palestinců bude realizována také v celém městě Al Quds (východní Jeruzalém) a bude zahrnovat všechny palestinské instituce, které tam působí.

V této souvislosti Shtayyeh řekl, že Kuvajt přes místní banky převedl 90 milionů dolarů na pomoc při rekonstrukci domů ve východním Jeruzalémě.

Shtayyehovo jmenování šéfem vlády přišlo poté, co na konci ledna rezignoval předchozí kabinet v čele s Rami Hamdallahem.

Hamas a Islámský džihád odsoudili Shtayyehovo jmenování a uvedli, že odporuje dohodě o usmíření mezi palestinskými frakcemi.

Krátce poté, co byl jmenován šéfem kabinetu, Shtayyeh řekl, že bude jednat „za účelem vytvoření nezávislého a suverénního palestinského státu s Jeruzalémem jako hlavním městem v hranicích z roku 1967“.

Zdůraznil, že palestinský boj proti Izraeli bude pokračovat s plnou silou. „Palestinští obyvatelé Jeruzaléma vedou boj za ochranu města před jeho judaizací a za jeho zachování jako arabského palestinského města. Boj za zachování příběhu o mešitě Al-Aksá a město Jeruzalém jde skrze posilování vytrvalosti muslimských a křesťanských obyvatel města proti Židům.“

14.04.2019 10:08 Daniel Žingor181Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova